Отглеждането на шафран по утвърдени стандарти е гаранция за удовлетворяваща реколта и добра селскостопанска година. Преди да ви дадем няколко насоки за плевенето на ценната подправка, ще напомним, че културата всяка година цъфти, като се появяват три червени близалца. Именно от тях, след изсушаване, се добива ценената в цял свят подправка. Ориентировъчният добив 1 грам шафран от малко над 200 цвята. 

Ключов етап от отглеждането на шафран е плевенето. Тя е в основата на процеса на производство. Всеки фермер с опит знае, че растението не бива да бъде обграждано от много плевели. Специално внимание отделете на периода от октомври до май, когато шафранът расте. Понякога е достатъчно да се оплеви ръчно. 

От май до септември поддържайте шафрановите полета чисти. Вие избирате как – с култиватор или химически. 

Добиви 

Както при всяка друга култура, грижата и своевременната реакция на конкретните обстоятелства са ключови за постигането на добри резултати. За да бъде полето с шафран успешна инвестиция, дръжте под контрол нещата – редовно плевете, торете, обработвайте почвата. 

Провеждайте борба с плевелите поне един ден на всеки два месеца.