Плевелите са безспорно напаст за земеделските култури, но част от тях представляват ценни растителни видове. Нека поговорим за тях по-подробно в следващите редове. Ще споменем едни от често срещаните плевели и ще узнаем как да се справяме с тях. Преди това ще посочим накратко кои са причините, поради които земеделският производител с помощта на агроном трябва да провежда навременно плевене. 

Защо плевелите са враг? 

Причините са няколко, а първото нещо, за което може да се сетите, е, че влошават условията за развитие на културите. 

Плевелите извличат влагата и хранителните вещества от почвата. Те заглушават или пък засенчват отглежданите култури, често дори се случва да „грабят“ хранителни вещества от самите растения. Не бива да се забравя и друго – плевелите подпомагат развитието на болести и неприятели по земеделските култури. Те представляват техен  основен и междинен гостоприемник. 

Както може да се очаква, плевелите не са лесни за елиминиране. Те са устойчиви на различни климатични условия – от суша, студ и влага до високи температури, замърсяване на околната среда. Освен това имат дълбока коренова система, което ги прави трудни за унищожаване. 

Най-ефективният начин за справяне с плевелите е с вещина и търпение, а най-екологичният – чрез механично отстраняване. 

Жълто глухарче 

Жълтото глухарче е многогодишно растение, широколистно. За да се справите с него, трябва превантивно да обработвате почвата. Плевете механично или с помощта на системен хербицид, предназначен за широколистни плевели. 

Обикновена паламида

Още едно многогодишно широколистно растение, което спъва отглеждането на желаните култури. За да го преборите, изискват се обработка на почвата през пролетта. Отстранете го механично или чрез третиране със системен хербицид на два пъти през годината – през пролетта и есента. 

Живовляк  

Живовлякът се откроява със своите широки и плоски листа, сърани в розетка. Може да се справите с него като обработвате превантивно почвата. С помощта на системен селективен хербицид или механично преборването с него е възможно. 

Магарешки бодил

Магарешкият бодил има своите положителни, но и отрицателни страни. Към първите може да причислим факта, че той привлича пчелите и с това е полезен за земеделието. За да се преборите с нежеланото му присъствие на полето, трябва да водите системна битка с него. Започнете още от ранна пролет, за да приключите през късната есен. Борбата водете по механичен начин или пък с химично третиране. Заложете на хербицид с избирателно действие. 

Троскот 

Това многогодишно тревисто растение е бич за земеделските култури, но и полезна билка. За да го отстраните от пътя си и да се радвате на задоволителна реколта, трябва да изчистите почвата от него. Това става чрез продължително пръскане с тотален хербицид. Изсъхналия троскот отстранете. Следва обработка на почвата в дълбочина и премахване на корените на плевела. Тази процедура трябва да се направи няколко пъти до пълно изчистване. След това пристъпете към сеене или засаждане.

Див овес 

Използвайте селективен хербицид в точното време, за да се справите с този плевел.

Полски синап 

Това едногодишно тревисто растение успешно се преборва с редица селективни хербициди. Като превантивна марка се препоръчва обработване на почвата. 

Обикновен щир 

Обикновеният щир традиционно заплевелява пролетните полски и зеленчукови култури. Може да го преборите по няколко начина: чрез качествена обработка на стърнищата, допълнителни летни и есенни обработки след дълбоката оран и чрез вегетационни обработки, с които се унижават поникналите плевелни растения. 

Балур

Ще го срещнете по пасища, житни поля, ниви и канавки. Борбата срещу този плевел се осъществява чрез мулчиране като превантивна мярка. Може да го отстраните механично или посредством третиране със селективен, системен или вегетационен хербицид. 

Киселиче 

Този плевел е познат още под названието Оксалис. Той се среща в тревните площи. За да го преборите, третирайте почвата, щом дойде пролетта. Отстраняването му става механично или чрез хербицид за широколистни плевели. 

Кръвно просо

Утвърдена практика за борба с кръвното просо е превантивната обработка на почвата. За да се справите с плевела, може също така да използвате неселективен системен хербицид. 

Поветица 

Поветицата е многогодишно увивно растение, което обича слънцето. Разпознава се по белите и бледорозовите цветове. За да го преборите, отсичайте редовно стеблата му и третирайте със системен селективен хербицид. Обработвайте почвата като профилактика. 

Бяла детелина 

И тук основно борбата се води чрез профилактика, а ако площите се заплевелят, третирайте със системен селективен хербицид или пък отстранявайте механично.

Острица 

Препоръчително е да започнете борбата още пролетта. Обработете почвата. След това отстранявайте механично или с помощта на третиране със системен селективен хербицид. 

Самобайка 

Важно е да отделите внимание на този плевел през пролетта и есента. Третирайте с хербицид или отстранете механично. Като превенция обработвайте почвата още с настъпването на пролетта. 

Бяла куча лобода 

Това растение достига височина около 120 см. Характеризира се с листа с къдрави краища, оцветени отдолу в сиво. Преборете се успешно с този плевел като използвате системен селективен хербицид или го отстранявате механично.

Обикновена комелина 

При този плевел е важно да обработвате почвата като превантивна мярка. След това използвайте механичния подход за елиминирането му от полето или пък третирайте с контактен неселективен хербицид. 

Тученица 

Действайте по същия начин, както при Обикновената комелина. 

Абутилон 

Превантивна мярка е обработването на почвата. Оттам насетне може да отстраните този плевел механично или чрез третиране със системен хербицид през пролетта. 

Дива теменужка 

Борбата с това многогодишно тревисто растение трябва да започне още през пролетта. Обработете почвата. След това използвайте системен хербицид през пролетта и през зимата.

Пипериче 

Този едногодишен широколистен плевел се бори механично или чрез третиране със системен хербицид, но при едно условия – трябва да достигне зрялост. 

Куча лобода  

На височина тя може да достигне 2 метра. Преборете я с обработка на почвата през пролетта. След това я отстранявайте механично или чрез използването на системен хербицид напролет и есенес. 

Фалопия

Препоръчва се като превантивна мярка срещу Фалопията да оформите дълбок слой мулч. След това отстраняването на плевела става механично или чрез третиране със системен хербицид през пролетта. Ако растението е зряло, използвайте контактен хербицид.

Винобой 

Този плевел може да достигне височина до 3 метра. Преборете го като оформите дълбок слой мулч. След това отстраняването му става механично или чрез третиране с контактен хербицид.

Отровен бръшлян

Това увивно растение достига завидните около 5 метра. В борбата с него трябва да заложите на дълбок слой мулч. След това използвайте контактен хербицид или механичния способ за отстраняване.