Жътвената кампания за 2022 г. бе официално открита в землището на старозагорското село Боздуганово. Домакин на тазгодишното традиционно зажънване бе Пеньо Тодоров, член на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Близо 50 фирми, свързани с агробизнеса у нас, ще се съберат в Добруджа

В своето приветствено слово председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) – Костадин Костадинов, подчерта, че само силно и добре развито земеделие може да осигури продоволствието на населението в обединена и стабилна Европа. Той пожела на всички свои колеги спорна жътва, високи добиви и отлично качество на прибраната реколта.

Към пожеланията за богата реколта и силна стопанска година се присъедини и земеделският министър в оставка Иван Иванов, който заяви, че се очаква средните добиви от пшеница да са близки до миналогодишните

Той припомни, че България продължава да е значим фактор на международния пазар, като през 2021 г. е 11-а в света по износ на пшеница в над 30 държави, като зърнената култура заема близо 20% от общия аграрен износ на страната.

Вижте галерията 

Неговият заместник – Стефан Бурджев, посочи, че в момента са налице всички предпоставки очакваната добра зърнената реколта да бъде прибрана навреме. Министерство на земеделието е ангажирано да осигури по-справедливи и насочени директни плащания към земеделските стопани, допълни той.

Наред с официалното откриване на жътвената кампания НАЗ направи и традиционното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. Европейската инициатива включва общо 12 държави от Централна и Източна Европа. 

Четете още: Жътвата иде: Да сведем глави!

Началото е поставено през 2012 г., като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка страна участничка. Година по-късно се полагат първите ръжени семена, а традиционно всяка година представител на НАЗ от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.

За финал домакинът тази година Пеньо Тодоров пожела на своите колеги спорна жътва, високи добиви, добри цени и ниски разходи. Неговите съселяни от местното читалище пресъздадоха жътвата по стар български обичай, а поздрав към гостите отправи фолклорен ансанбъл от Раднево.