Когато човек обича земята, всяка работа с нея му носи удоволствие. Такъв е случаят на Радослав Филев.

Вижте още: Фермери недоумяват: Как нива под наклон се обработва напречно?

 

Понастоящем е зърнопроизводител със средно по големина стопанство в Крайдунавска Добруджа, а преди това дълги години тютюнопроизводството е било неговото призвание. Тютюнев технолог по образование и дългогодишен тютюнопроизводител, сега Радослав отглежда пшеница, царевица, слънчоглед и люцерна на около 3 000 дка. 

„Първата причина, която ме отказа от тютюна е работната ръка, с която обработваме културата, понеже за него са необходими много хора, които се включват от самото начало с бране, низане, закачане, после балиране. Понеже работната ръка рязко намаля и бях принуден да се откажа от тютюна и да започна да се занимавам със земеделие“, споделя дългогодишният експерт по производство на тютюни. 

Според него изборът на друг сектор в земеделието е бил насърчен и от референтните плащания за предаден тютюн в стари години, които бяха направени с цел тютюнопроизводителите да се пренасочат към други дейности в селското стопанство. 

За Радослав Филев промяната в дейността не е предизвикала стрес и той е убеден, че зърнопроизводството е идеално за него. 

„За село мисля, че е много добър изборът ми. Разбира се и тук има недостатъци, едни от тях са ниските цени, които ни предлагат търговците. Към тях се прибавят и високите цени на торове и препарати, които убиват земеделеца, но се справяме някак си“, категоричен е добруджанецът. 

Въпреки трудностите в бранша през последните две години, Радослав е доволен от реализацията на продукцията си. Има обаче притеснения за работата през новия програмен период.  Според него изискванията на Европейския съюз ще създадат малко проблеми, защото не всички земеделски стопани имат възможност да отглеждат на ротационен принцип поне 4 култури. В момента той обаче е засадил люцерна, пшеница, царевица и слънчоглед. Но тъй като люцерната е малко като декари ще трябва да мисли каква друга култура да заложи догодина, за да отговаря на изискванията на ЕС и да не бъде санкциониран.

Осигуряването на добра техника в стопанството му не е станало с площта на европейски проекти и засега стопанинътсе справя сам с предизвикателствата, техниката е купена със собствени средства. 
Засега Радослав не планира да увеличава декарите, които обработва, като целта му е да работи с колкото се може по-малко механизатори и с по-добра техника.

Той не се притеснява за бъдещето на стопанството си, понеже редом до него работи и синът му, който ще наследи семейния земеделски бизнес.