Кошарица съчетава в себе си красотата на планината и атмосферата на морските хора. Така с няколко думи пчеларят Николай Киров описва селото, в което се намират неговите два пчелина и Музеят на меда, създаден заедно с баща му Киро Киров.

Гледайте още: Живот на село: Добричкото село Лозенец през очите на Кирил Жендов

Самият Николай е роден в Несебър, но пази ярки детски спомени от Кошарица. Преди няколко десетилетия баща му вижда потенциал в един парцел на входа на селото, разработват го и го превръщат в едно райско кътче на няколко километра от брега на Черно море.

„Когато баща ми реши да прави тук пчелин преди доста време, аз бях още малък. Той работеше обикновено гол до кръста. Като правихме първи опити да бъда пчелар, реших да бъда като него. Той ми вика: „Купил съм ти костюм, облечи се”, но аз отказах. 

Отначало всичко беше наред.  Работим си, пчелите са спокойни и кротки. Докато в един момент не запозна леко да вали. Едно облаче само, но пчелите не обичат дъжд. За баща ми те видимо се раздразниха, но не и за мен. И той вика: „Бързо бягай към колата!”. И бягах – бягах много бързо. 

Това съм го запомнил. В интерес на истината не ме ужили нито една пчела, но бяха настроени много войнствено. Това беше първият ден. След това вече бях екипиран. Така започна всичко”, спомня си Николай.

За разлика от много други български села, Кошарица не се обезлюдява, а напротив. По посока на Слънчев бряг се намира вилната зона, която с всяка изминала година се разширява и наближава курортния комплекс. За интереса към селото допринася и Музеят на меда, който е любима спирка на групи от туристи, ученици, летовници от различни държави.

Към месец март 2024 г. в село Кошарица живеят 1455 души. Общата площ на землището е 48 478 дка. Надморската височина е 106 м. Намира се на 8 км западно от Слънчев бряг, на 14 км от Несебър и на 44 км от Бургас. 

През селото минава голямо дере, заради което местността преди се е наричала „Къшла дере“. Районът е включен в Натура 2000, тъй като от там минава основният въздушен път на прелетните птици – Via Pontica.