Накратко:

•    Отговорна ли е ролята на председател на НАЗ?
•    Какви качества трябва да притежава един председател на браншова организация?

•    Какво искате да постигнете като председател на НАЗ?

Да умееш да накараш хората да ти имат доверие. Това е най-важното, смята Илия Проданов, който преди една година бе избран за председател на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Гледайте още: Фермерският ген с Илия, Янчо и Георги Проданови

Каква е равносметката му за изминалото време и какво иска да постигне до края на мандата си, разбираме лично от него, докато гостуваме в семейното стопанство на семейство Проданови в бургаското село Полски извор.

Отговорна ли е ролята на председател на НАЗ?

Да приема поста изобщо не беше лесно решение. Взех го не защото искам и не защото е много привлекателно, а защото е отговорност, която всеки трябва да носи в себе си. Такъв тип дейност изисква отдаденост и някой да я върши.

Дали ще съм аз, или някой друг, все някой трябва да се нагърби. И когато е дошъл моментът ти да го направиш, трябва просто да стиснеш зъби и да си свършиш работата, доколкото ти е възможно. Все пак всеки е различен като капацитет, начин на мислене и развитие на браншовата организация. Но поех отговорност и в момента нося тежестта на това решение.

Какви качества трябва да притежава един председател на браншова организация?

Те са доста комплексни. Не съм убеден, че при мен ги има всички. На първо място е нужно спокойствие. Аз не се определям като спокоен човек. На моменти имам доста нервни действия и излияния, но понякога импулсивните решения излизат най-правилни впоследствие.

Трябва да имаш знания, сърце, познание в земеделието най-вече. През последните 30 години се нагледахме на хора на различни длъжности, които нямат нищо общо с дейността на фермерите на терен и по места, което е най-вредното.

На моменти браншовата дейност доста прилича на политическа такава, защото работиш с хора, защитаваш интересите на определена прослойка от обществото, в нашия случай на зърнопроизводителите. В много от ситуациите те се сблъскват с интересите на другите сектори и ти трябва да умееш да ги комбинираш. Не трябва да се делим, а да вървим заедно.

Трудно е да взимаш комплексни решения, да намираш правилния път. Но ако членовете на асоциацията ти имат доверие и са зад теб, всичко е по-лесно. Дори да вземеш грешно решение, то не повлиява на авторитета и самочувствието ти. Благодаря на Асоциацията и на Управителния съвет, че въобще ми дадоха възможността да придобия това самочувствие, което в момента ми помага много.

Какво искате да постигнете като председател на НАЗ?

Най-важното нещо, което съм си поставил като цел, е да улесним живота на земеделските производители. Това на първо място е и целта на Асоциация – да защитаваме интересите на земеделските производители. В краткосрочен план искам да решим административните тежести и проблемите, които имаме. В дългосрочен план искам секторите да вървят ръка за ръка.

В момента е изтекла една година от моя мандат и остават още две. Надявам се след две години, когато свърши мандатът ми, да се чувствам по същия начин, както в момента – изпълнен с желание и енергия. Това ще означава, че до някаква степен съм си свършил това, което съм заложил като цели.