Равносметката след жътва показва сравнително добри добиви от полетата на земеделските кооперации в Добричка област. Кооперативите обхващат 35% от обработваемите площи в Добруджа.

Какво ново се случва на фючърсния пазар за пшеница, царевица и рапица?

Резултатите са пъстри – от около 300 до над 700 кг пшеница от декар, съобщи Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Добричка област.

"Средният добив за кооперациите, членове на Съюза в Добричка област, е 552 кг, което е сравнително добре при тези условия. При ечемика е 678 кг и 310 кг при рапицата".

В най-североизточния ъгъл на Добруджа, заключен между Черно море и съседна Румъния, картината е съвсем различна. В землищата на Дуранкулак, Граничар, Захари Стояново сушата е поголовна.

Там са най-ниските добиви от пшеница до и около 300 кг/дка. Причините според Комитов: "Липса на дъжд почти през целия пролетен сезон, падна известно количество и след май месец до момента няма капка дъжд в този район. В момента царевицата и слънчогледа са в окаяно състояние". Полетата там са напукани, а растенията от царевица и слънчоглед – по 60-70 см. 

"Молим се да падне дъжд, защото в тези райони, в които наистина беше добре и царевицата, и слънчогледа, там също се засуши и долните листа започнаха вече да съхнат, което значи, че тя е затормозена, няма да заложи онова, което се иска".

Земеделските кооперации също са засегнати от ситуацията на зърнения пазар. Очаква се спадът в цената на пшеницата да достигне 40%, анализират от Областния съюз. Търговия почти няма, продадено е зърното само по сключени още преди жътвата договори. 

"Търговци по принцип не ходят в кооперациите. Изчакват най-вероятно да видят какво ще стане с износа от Русия, Украйна, виждате, че има проблем там, надявам се, че малко ще тръгнат цените на пшеницата", обобщи Кирил Комитов. 

На този етап капацитетът от зърнобази на земеделските кооперации ще може да събере новата реколта. Проблемът ще бъде ако зърното от слънчоглед и царевица отново не намери реализация. 

"Ако се получи ситуацията както през пролетта и есента на миналата година, не знам как ще прибираме и царевица и слънчоглед в складовете", допълни Комитов.