Във времена на карантина да поговорим за свободата. Свободата, която липсва на много хора и без наложени ограничения. А именно да правиш това, което обичаш и да си максимално полезен с него на обществото.

Нова наредба: Обезщетения за животновъдите при зарази

Такъв е случаят с тримата приятели Венци, Марто и Анатоли, които решават да си направят ферма и да произведат хубави мезета и вино за радост на ценителите.

Венци и приятелите му са затворили целия цикъл – производство, преработка, пазар.

Пасищата за животните им се намират в Камчийската долина в Североизточната част на Стара планина и са на площ от 4000 дка естествени ливади, хълмове, дъбови и букови гори в местност, защитена от Натура 2000. Стадата са от месодайнината порода говеда Херефорд. Освен тях отглеждат овце от автохтонната българска порода Шуменска меденочервена

Венци Узунов: "Пасището е голямо. Животните трудно се събират, но пък вярваме в отглеждането на телетата по този начин. Така те се чувстват най-щастливи. Когато са щастливи и свободни, качеството на месото е съвсем различно от това, ако бъдат хранени с добавки, фуражи и затворени."

Във видеото ще ви разходим из фермата "Шопар, бик и щука" и ще ви запознаем със свободните животни. Излизаме на паша с Венци и теленцата, за които той ще ни разкаже повече.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производител към веригите: За да станем големи, ни трябва пазар

Данчо Кощилаков: Имаме сигурност за изкупуването на зеленчуците

Червена светлина за „лека нощ“ на кравите