Земеделските производители от района на Варна ще могат от средата на следващия месец да предлагат своята продукция на нови места в града, които ще се сменят всяка седмица. 

Министърът: Мярка Covid-19 ще бъде консултирана с бранша

Идеята за създаване на подвижен фермерски пазар в морската столица е на група млади хора.  Те са нарекли своята инициатива „Хранополис“ - мобилен пазар в различни точки на града за  качествени, проверени храни.

„Вярваме, че родните фермери и произовдители имат нужда от уважение и подкрепа в този труден за всички ни момент, а хората заслужават качествена и свежа храна, която да подпомогне здравето и икономиката ни“, обявиха организаторите.

С един от тях – Стоян Венев, Агри.БГ разговаря за това как се прави фермерски пазар.

Какво бихте искали да знаят земеделските производители, преди да се свържат с вас и да предложат своята продукция при вас?

Това ще бъде една нова платформа, където ще могат да си продават продуктите директно на клиентите. Ще имат директен достъп до клиенти на нови места, където досега е нямало такова нещо. И определено ще следим за качеството на продуктите. 

Досега сме се занимавали основно с организиране на фестивали и базари, коледни и великденски базари, и други тематични мероприятия. Но преди всичко подкрепяме българското производство. 

Тази кауза ми е на сърце. От известно време искахме да започнем да се занимаваме с това и явно това е една от положителните части на карантината, която ни споходи и просто нещата се случиха от само себе си. 

Нашият фермерски пазар ще изглежда по малко по-различен, по-автентичен начин: с цветни дървени щандове, с допълнителни декорации, декоративни елементи. По по-интересен начин ще бъде представена стоката. Няма да е, както на обикновените сергии. Ще има по-приятна тематична атмосфера.

Предложението ни е отправено към абсолютно всички земеделски производители, които отговарят на съответната наредба. Например очакваме производители на плодове и зеленчуци, производители на мед, на тестени и сладки изделия, на млечни и месни продукти и подобни.

Във Варна вече работи Фермерски пазар. По какво вашите подвижни пазари ще се отличават от него – ще го конкурирате или ще го допълвате?

По-скоро ще го допълваме, защото колкото повече възможности има за производителите да предлагат тяхната продукция, толкова по-достъпна ще бъде тя и цената й – също. А това, по-което ще се различаваме, както ви казах и преди малко – по визията може би.

Ще се заплаща ли участието в тези пазари?

Да, ще има такси, които ще бъдат символични, но в момента са в процес на обсъждане и може би идната седмица ще сме готови и с тях. Тъй като сме във Варна, предполагам, че повечето стопани ще са от района - на местно ниво. Но и от по-далечни региони са добре дошли.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

МЗХГ: Подкрепата за „Плодове и зеленчуци“, събрана на едно място

Фермерски храни: Бързи плащания от веригите в срок до 14 дни

Медия в Брюксел с остри думи за мерките в земеделието ни