Стоян Богданов е един от основателите на първата регистрирана у нас организация на производители – "Семеле". Дълги години се занимава с развиване на ноу-хау за производство и продажба на продукцията на земеделските производители, които членуват в сдружението.

Марие Николова: Нямаме трудности с пазара, защото благодарение на сдружението имаме количества

 

Именно като представител на "Семеле", през февруари Марие Николова стана първият победител в категорията „Agri партньорство на 2024“ в конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ

„Бяхме първата регистрирана в България група на производители, която в последствие стана организация на производителите. Обединението е труден път. Обаче имахме възможност да пътуваме в чужбина, да наблюдаваме как другаде се сдружават производителите и това им дава преимущества“, споделя Богданов пред Агри. БГ.

Макар да са минали доста години от първите крачки на обединение, пред шестимата земеделски производители и сега стоят много предизвикателства. 
„Проблемите са общи за всички и ги знаем. Страдаме от липса на качествена работна ръка. Сблъскваме се постоянно с административната тежест и изискванията за производство на по-чиста продукция. Съгласни сме, че трябва да се произвежда по-чиста продукция, но това трябва да става много по-умно, бих казал, стъпка по стъпка, за да може и да оцелеем като производители“, казва още опитният търговец на български плодове и зеленчуци. 
Недостигът на работна ръка вече няколко години се компенсира с работници от Украйна, голяма част от които са наши сънародници – бесарабски българи. 

Семеле разсад

Четете още: Милица Зикатанова: Широка мелнишка душа

 
В същото време родните земеделски производители отдавна се борят със сложните европейски изисквания, с някои се справят, от други се затрудняват, но определено имат нужда от промяна на начина на работа. 

Българските плодове и зеленчуци все още трудно достигат до западните пазари. А от „Семеле“ знаят повечето причини за това положение, тъй като са се сблъсквали вече с потребителите в другите страни от общността. 

„Българските производители успяват да продават на европейския пазар твърде малко все още, особено стока за прясна консумация.  Според мен това се случва, защото няма достатъчно производство - и количествено и качествено, което да успее да се пласира на европейския пазар“, коментира Богданов. 
Равносметката от дългогодишния му опит в сдружаването показва, че за българските земеделски стопани работата в екип все още е предизвикателство. 

Стоян Богданов: Българите трудно се сдружават. Особено в миналото, като се връщаме 15-20 години назад -  трудно се сдружаваха българите, като че ли напоследък започнаха да мислят в една посока, защото доста от производителите разбраха, че заедно ще бъдем по-силни.

 
И тъй като западните пазари все още не са силната страна на нашите производители, а българските потребители често разчитат на вносна продукция, погледът е насочен към вътрешна реализация. 


 
„Ние за сега успяваме да продаваме изключително на нашия пазар. Работим с голяма част от верите в България. Работим и с търговци от свободния пазар. Опитваме се да правим износи - някъде са малко успешни, някъде са и не успешни, но така или иначе трябва да мислим да се развиваме в тази посока“, разкрива Богданов част от формулата за успех в трудната търговия с пресни плодове и зеленчуци. 
Той е убеден, че в България има нужда от добра политика за развитие на земеделието. „Ако успеем да го направим заедно с политиците, които коват законите, може да имаме по-голям шанс“, смята експертът.