Новият програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) се прилага вече осем пълни месеца. Чакат се обаче промени в Стратегическия ни план, които трябва да бъдат изпратени на Европейската комисия до края на месец септември.

Вижте още: Кога ще се плащат парите от втората част по украинската помощ?


След това сценариите са два - корекциите да бъдат одобрени или да се върнат за поправка. При първия вариант това ще доведе до нова порция изменения в законодателството, интервенциите и добрите земеделски и екологични практики. А при втория - фермерите ще продължат още малко да прилагат така или иначе все още новите изисквания в ОСП.

И при двата случая обаче мъглата над сектора относно интервенциите и техните изисквания така и не се вдига. Стопаните не са сигурни какво точно заявяват, как го правят и дали е правилно. 

Много от тях дори няма да кандидатстват по инвестиционните интервенции, които няколко програмни периода се радваха на голям интерес.

Димитър Матеев е само на 24 години. Неговата история в селското стопанство започва преди 3 години. В момента той отглежда сини сливи в град Левски по интензивна технология.

"До момента тук сме само със собствено финансиране точно поради тази причина. Европрограмите за съжаление не са направени за по-малките, както всеки знае. Изискванията са просто непосилни за по-малките земеделци, защото трябва да отговаряш на много административни изисквания и по този начин ограничаваш част от земеделците, които наистина биха произвели сериозно количество  плод. 

Аз лично участвам по европрограма “Млад фермер”. За момента неащта вървят нормално и то защото съм прикрепил много сериозни документи и съответно всичко ми е изрядно. 

По други интервенции например инвестиционни и за производство не мисля да участвам просто защото няма как да се класирам, за съжаление", обясни младият стопанин.

Проектът му по “Млад фермер” е за техника. Също така иска да увеличи стопанството си с още около 10 дка, за да достигне 40 дка овощна градина. Земята купува сам.

"За мен лично, ако ти не си увеличаваш стопанството си, няма как да си конкурентен на другите. Ако оставиш стопанството си на едно ниво - просто да съществува, а не да произвежда - това няма да доведе до някакъв съществен финал освен до фалит", категоричен е Димитър Матеев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg