Определящото за нашето стопанство през последните три години е, че сме спрели да орем. Не използваме вече плуг, а стърнищни култиватори и продълбочители. Избягваме обръщането на почвения слой, залагаме по-скоро на вертикални обработки. 

Гледайте още: Фермерският ген с Илия, Янчо и Георги Проданови

Това сподели за Агри.БГ зърнопроизводителят Илия Проданов, когато гостувахме на семейните полета в началото на април и течеше усилена сеитба на царевица.

„Дали ще ги намалим още? Не мога да кажа. Опитваме под някакви форми. Почвата навсякъде е различна, при нас е тежък чернозем. Има доста трудности, когато преминаваш от една технология на друга”, категоричен е 32-годишният фермер. 

Когато баща му Янчо Проданов се захваща със земеделие през 1992 г., той залага на една вече наложена по нашите земи технология. И така до момента, когато в семейното стопанство не се включват двамата му сина Илия и Георги, които носят със себе си новото виждане за начина на работа. 

„За да минем на нова технология, ще има едни 50-60 години, които да я изградят. Доста грешки ще допускаме, но, ако искаме да запазим земята и природата чиста, трябва да търсим нови методи. Със старите няма да се случи”, категоричен е Илия. 

Пътят за развитие на семейното стопанство е ясен. На първо място е грижата за земята. Илия иска да остави на трите си деца почва, която да е плодородна, здрава и чиста, за да могат и те да произвеждат блага. 

„Иска ми се след 10-20 години да има кой да наследи стопанството и най-вече те да имат желание да го правят. Може би това е успехът на всеки един земеделец”, смята зърнопроизводителят от Бургаско. 

Разбира се, промяната към по-добро няма как да се случи без инвестиции в нови технологии, като GPS, навигации, автопилоти, прецизни торачки и пръскачки. Тези машини играят все по-важна роля в полевата работа. През последните 2-3 години изчезна възможността продукцията да се продава дори на себестойност, затова всяко намаляване на разходите е решаващо. 

„Най-определящо е да спестяваш средства извън режийните разходи чрез нови технологии. От растителна защита и торене трудно можеш да спестиш, защото сваляш от добива. Но можеш да заложиш на променлива норма на торене и секционен контрол, да не застъпваш площи и да имаш свободни ръце. Така повишаваш производителността и намаляваш разхода на гориво. На пръв поглед тези промени са малки, но на голям обем площи дават резултат”, сочат сметките на Илия. 

Той е категоричен, че земеделските производители не трябва да спират да се образоват и да четат за новостите в сектора. Земеделието е доста сериозна задача.

„А тези, които тепърва искат да се захванат, бих им казал да карат смело напред. Няма някой, който да се е захванал със земеделие и да не е продължил с тази дейност с любов. Както се казва в една известна поговорка: „От земеделие никой не е забогатял, но и гладен не е умрял”. Няма страшно, даже и да не печелите много, със сигурност няма да останете без средства”, категоричен е Илия Проданов.