От тази година се предвижда да има държавна помощ за поливното земеделие при малинопроизводителите. Освен това в програмите за финансиране е включено подпомагането на производството на малини в оранжерии. 

Това каза зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев по време на откриването на Националното специализирано изложение за ягодоплодните и Фестивал на малината в град Попово.  

Четете още: Чашата преля! Фермерите излизат на протести

 

„Изложението ще ни даде възможност сега и в бъдеще да преодоляваме кризите с помощта на знание, наука, техника, технологии и иновации. Затова смятам, че поредното издание на изложението и Фестивала на малината са от изключителна полза за всички, дори и в кризисен момент“, каза от своя страна председателя на Българска асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков.

Малинопроизводителите отбелязват 10 години от създаването на асоциацията

Община Попово е един от най-големите центрове за производство на ягодоплодни култури, плодове и зеленчуци. Очаква се гостите да посетят най-голямото хладилно предприятие в областта, от Националната служба за съвети в земеделието ще направят презентация за възможностите за организацията на ефективно и печелившо производство на малини и диверсификация на стопанствата за намаляване на риска. 

Първият ден ще завърши с фолклорна програма, а в събота (16 септември) ще има посещения на полета и оранжерии с ягодоплодни в региона и представяне на машини и оборудване за поливане и борба с градушките.