Беритбите на маслодайна роза в българските полета започна по-рано тази година, но майските валежи и ниски температури забавиха процеса. 

Младите аграрни предприемачи - с поглед към пазара и обединяването

Как върви кампанията по розобера в биологичните розови площи край Панагюрище, разказва наследникът на семеен бранд със затворен цикъл на производство Васил Ралчев.

"Кампанията по розобера тече много разпокъсано тази година. Бих казал, че не е започвала толкова рано от 20 години – в края на април месец. Стартира много добре, времето беше благоприятно, но в последните седмици е много студено, което се отразява зле на розите и води до болести. Някои дни толкова много валеше, че работниците дори не идваха на полето, розата не разцъфваше заради ниските температури", обяснява розопроизводителят.

Административната тежест, която създават еднодневните договори, също усложнява работата на полето. „

"Имаме 4 души допълнителен персонал само за договорите. Три проверки имахме тази година от Инспекцията по труда. Като цяло продължават трудностите с администрацията и ние се борим като земеделски производители да се издържаме. Бих казал, че без другия ни бизнес, ако разчитаме само на това, слагайки отгоре цялата административна тежест, проверки, обновления.., нещата не са лесни”, заявява биопроизводителят.

По думите му все пак реколтата е по-добра от миналата година. Изкупната цена в момента е 4 лв./кг за конвенционалния цвят и с 20% по-висока за биологичната продукция. „Рандеманът е добър, качеството на маслото по това, което виждаме като начална индикация, също е добро”, заключава Васил Ралчев.

Вижте повече във видеото.