Дойчин Ганев от село Костелево не просто отглежда животни и произвежда мляко – той пресъздава вкуса на българското детство. В полите на природен парк „Врачански Балкан“, само на 3 километра от Враца, семейната ферма и мандра „Ръченица“ вече шеста година предлага млечни продукти, направени от собствено овче, козе и краве мляко – от сертифицирани биоживотни и български местни породи.

„Отглеждаме около 500 животни – овце, кози и крави. Предлагаме сирена, кашкавали, кисели млека, включително и оригинални наши разработки като сушено сирене с подправки и люти чушки“, разказва Ганев.

Всичко се прави на място – от млякото до готовия продукт, с използване на стари домашни рецепти и занаятчийски техники, пречупени през съвременните хигиенни стандарти. Именно затова продуктите на „Ръченица“ имат и био сертификат – гаранция за чиста храна.

Тази година Дойчин печели няколко отличия на Националния събор на овцевъдите в България, където се проведе конкурс за най-добри млечни продукти.

„Усещането е страхотно. Анонимно ни избраха за три първи места и едно второ – не можем да бъдем по-щастливи“, споделя с гордост Ганев. За него най-голямото признание идва от потребителите.

Според Дойчин Ганев, тенденцията е положителна – все повече хора търсят директна връзка с фермерите - питат, интересуват се, и най-вече – избират качествената българска храна.

„Който работи и държи на качеството – има клиенти. Имам чувството, че стават все повече. Информират се, скъсява се дистанцията между нас и тях. Лека-полека, с малки стъпки, всяка година става все по-добре“, добави той.

Фермерът вижда бъдеще в обединението на производителите, макар и да признава, че в животновъдството това не е лесна задача.

„В края на миналата година регистрирахме група на производители на биологично мляко. Засега сме четирима, но тепърва ще търсим и други като нас“, категоричен е фермерът.

„В момента реализираме продукцията си основно на фермерски пазари и в малки магазинчета около Враца. Но амбицията ни е до края на другата година да започнем да обикаляме цяла България“, споделя още Ганев.

Семейството вече строи нова мандра – настоящата е достигнала своя максимум.

„Налага се дори да продаваме мляко, което не искаме – просто нямаме капацитет за преработка.“

Какво задържа един фермер в сектора?
„Подобни награди. Това, че хората ни харесват продуктите – единствено това“, казва Дойчин Ганев.

Именно тази признателност е най-силната движеща сила за семейството, което всеки ден влага труд, знания и сърце, за да продължава да съществува и да произвежда.

Подкрепете независимата журналистика