Рапицата си остава приоритетна култура за председателя на Пловдивските зърнопроизводители и отскоро зам.-председател на НАЗ, Людмил Работов. Въпреки че стопаните са засели по-малко площи заради липсата на почвена влага, тази година слънчевата култура около Пловдив е в много добро състояние.

Дъждуване на пшеница: Импровизацията на Георги Радев спаси част от насажденията му

В интервю за Агри.БГ браншовикът разказва за посевите и очакваната реколта в пловдивския регион.

Людмил Работов: "Още когато засявахме есенниците, част от колегите се отказаха от рапицата, понеже при нея агротехническите мероприятия започват малко по-рано. Поради липса на почвена влага се наложи част от площите, определени за рапица, да не бъдат засети, понеже бяха обречени на провал. Падналите валежи по-късно дадоха шанс на рапицата да се развие добре. Там, където имаше добра растителна защита и агротехнически мероприятия, площите с рапица станаха много добри.

Пшеницата – има и добра, и лоша. Тези малко по-високи температури за сезона и ветровете не са много благоприятни за достатъчното наливане на зърното. То в момента се намира между млечна и восъчна зрялост в зависимост от сортовете.

Ако действително паднат валежи от порядъка на 20-30 литра със селскостопанско значение, за всички култури ще бъде полезно и ще очакваме едни добри добиви от рапица, пшеница и ечемик."

Вижте във видеото цялото интервю с Людмил Работов за състоянието на културите в Пловдивско, очакваните добиви и пазари.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Костадинов: Пшеницата в Добруджа не е добре, но пролетниците се държат

Зърнопроизводител: Правете минимални обработки на земята

Димитър Мачуганов: Цените на пшеницата ще вървят нагоре