Птицефермата за кокошки-носачки „Виван“ в град Нови Пазар предлага своята продукция на пазара от 2020 година. Отглеждането на птици е било предизвикателство за всички, включени в това ново начинание под ръководството на собственика Иван Вълканов. 


Успешните продажби в момента са резултат от упорития труд на задружното семейство Вълканови и целия екип на птицефермата. Траянка Вълканова, която е мениджър във „Виван“, е от хората, които всеки ден са в стопанството.  

В момента компанията успява да реализира продукцията си изцяло на българския пазар, става ясно от думите й. 

„За съжаление не търгуваме с големите вериги. Работим предимно с малки обекти, което ни струва доста работа, защото се правят ежедневни доставки и ежедневни документи. Не е като да натовариш един камион с яйца и да го закараш някъде. Много трудно можем да се вместим в търговията с големи вериги, тъй като там вече има утвърдени доставчици“, разказва Вълканова. 

Все пак продукцията им успява да достигне до големите хипермаркети, благодарение на сдружението Български обединени птицевъди. През миналата година шест малки и средни семейни птицеферми, сред които и „Виван“ се обединиха и продават продуктите си под марката „Борак“. От продажбата на всяко яйце се заделя по една стотинка в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. 

„Със сигурност сдружаването беше много положително за нас, така голям брой яйца излязоха от нашата ферма. Мисля, че идеята е много добра и ефектът е добър. Надявам се да имаме развитие в тази насока“, коментира Траянка. 

В региона на Нови пазар това е единствената птицеферма за яйца, но пазарът е отворен за стока от близко и далече. 

Освен конкуренцията от други български производители, компаниите от птицевъдния бранш са под натиска на вноса от Украйна и други страни, които са големи производители.  

Засиленият внос от странство се усеща винаги, защото цената започва да пада, а търсенето намалява. 

Предимството на родните птицевъди е, че предлагат пресни яйца.

Работим с малки търговци, които държат на качеството. Предлагаме пресни яйца, добити предния ден или на два, или три дни. Който уважава бизнеса и клиентите си - предпочита да вземе от нашите яйца“, споделя Вълканова. 

Капацитетът на фермата е за 21 600 кокошки – носачки. В момента се използва целият, а дневното производство е 18-19 хиляди яйца. 

Довеждането на работниците до фермата е една от всекидневните задачи на Траянка, която излиза много рано сутринта, за да превози работниците от околните села. В птицефермата работят 10 човека. Вече са преодолени трудностите с намирането на работна ръка.

„В момента имам хора, които са много сигурни и отговорни, на които им харесва да работят тук. Нямаме този проблем, някой да се скатава или да не му се идва на работа, всички работят с удоволствие“, уточнява мениджърът. 

Когато има много работа, която трябва да се свърши в кратки срокове – на помощ идват децата на Траянка. Човек трудно може да си представи, че тази крехка млада дама е майка на 4 деца. Две двойки близнаци растат в нейното семейство. 

Какви са амбициите на сговорното семейство и докъде стигат мечтите им зависи от ситуацията на пазара и бизнес средата, затова засега е трудно да се даде категоричен отговор.