Откъде могат да се вземат резервни пасища още тази година, за да се спаси положението на животновъдите, пашуващи стадата си на териториите на националните паркове? Предложение даде единият от собствениците на „Дивата ферма” – Благовеста Василиева.

Пасищното животновъдство в националните паркове се оказа силно застрашено от новите планове за паша в тях. Фермерите протестираха и алармираха, че хиляди животни остават без храна и ще бъдат заклани. Министерството на околната среда и водите сякаш не чува призивите им, а предложение за разрешаване на проблема за пореден път идва от самите фермери.

В Централен Балкан, на територията на националния парк, има 100 000 дка пасища, които са заделени от МОСВ още през 2016 г. Тези пасища са спрени да бъдат отдавани като силно захрастени и негодни за паша, но това не е така. Ако този резерв се отпусне тази година, пашата ще бъде достатъчна за животновъдите там.

Ние две поредни години атакувахме плановете за паша на НП „Рила” и те паднаха в съда. НП "Рила" има възможност да отдаде отделените пасища за дивата коза, които представляват 30% от цялата територия на Рила, които паднаха в съда, на всички желаещи животновъди. Нужно е само резервът да бъде освободен със заповед на министъра на околната среда. Така и двата парка ще бъдат спасени и хората ще има къде да пашуват сега и веднага, обясни Благовеста Василиева (Бети).

Най-голямата животновъдна биоферма с пасищни животни в Източна Европа „Дивата ферма” е изправена пред заплахата да бъде ликвидирана тази година, а собствениците й пуснаха призив за подкрепа в социалните мрежи.

„Нас ни правят на маймуни и ни казват: „ Няма паша, вие сте вън от парковете, няма къде да отидете.” Защо да няма къде да отидем?! Тези 30% от цялата територия на Рила са много декари земя. Ние не пречим на дивите кози, те слизат при кравите и пасат заедно с тях, имаме видеоклипове”, коментира Бети пред медиите по време на тазгодишната биоконференция в Пловдив.

По думите й статистиката, предоставена на бранша, показва, че над 8 000 говеда остават без паша тази година (сумарно в трите национални парка). Вижте цялото й изказване във видеото.