В рамките на седмица No-till общността в България имаше възможност да почерпи опит и знания от Михаил Драганчук - топ ноутилър и влогър в световен мащаб. Украинецът, заедно с биотехнолога Владимир Крут бяха на посещение в страната ни по покана на Амитица ООД.

 

Съвместно с партньорите от БТУ Център “Жива земя” Украйна и с Асоциацията на ноутилърите в България се проведе тур с участието на стотици земеделци в пет от водещите ни No-till стопанства.    

“В технологията No-till аз видях решение на своите проблеми в стопанството - икономически, съхранение на почвеното плодородие, предотвратяване на водната и ветровата ерозия. И прилагането на тази технология ни помогна да решим комплекс от проблеми. Тази технология ни позволи да понижим себестойността на продукцията, която произвеждаме. Доведе за нас до много добри икономически резултати и подобрена почва”, каза Махаил Драганчук.

В последните години на изменения в климата все повече земеделци обръщат поглед към консервационното земеделие, като възможност за запазване на влагата в почвата и почвеното плодородие. В рамките на събитието фермерите имаха възможност да видят реално приложен No-till, постижения и грешки, допуснати при прилагане на технологията.   

Изключително внимание беше отделено на микроорганизмите и тяхната важност за почвеното плодородие. На практика съществуват много микроорганизми, бактерии, гъби, дори вируси, които могат да са полезни за земеделското производство и са приложими в технологията No-till.

“Изключително интересно събитие. Радваме се, че г-н Драганчук е тук, заедно със специалистите от БТУ Център в лицето на Владимир Крут.  Това, което разбрах като важност е, че досега не сме обръщали достатъчно внимание на микроорганизмите. Те са изключително важни, защото вършат работа както за изхранването, така и за потискане на болестотворните микроорганизми и в същото време и за контрола на насекомите”, коментира Свилен Смиленов от Амитица ООД.

От миналата година Амитица си партнира с БТУ Център Украйна. В България вече имам регистрирани два от техните продукти,  които подобряват органиката в почвата и стимулират микроорганизмите да работят в симбиоза.

Кристина Мурджова, Мениджър Амитица ООД посfчи: “Това, което предлагаме ново за този сезон, са продуктите на БТУ Център - Екостърн и Азотохелп, включени в технологии изцяло под нашето вещо ръководство. Съпътстваме земеделците на всяко едно ниво, за да сме сигурни, че прилагат правилно продуктите”.

Екостърн е специално разработен да разгражда растителните остатъци в почвата от царевица, слънчоглед и други земеделски култура и предотвратява нейното деструктуриране. Азотохелп са азотфиксиращи бактерии, които осигуряват по-добро снабдяване с азот, за да се подобри покълването на семената и да се засили естественият растителен имунитет. 

Микробиологът Владимир Крут, Микробиолог от БТУ Център Украйна разказа: 
”Помагаме за решаването на два основни проблема с микробните продукти, които предлагаме - болестите и храненето на растенията. Говорейки за хранене на растенията, имаме специален продукт Граунфикс - фосфор и калий мобилизиращи микроорганизми. По отношение на болестите предлагаме биологични фунгициди, които могат да се борят с тях. Освен това имаме и продукти за подобряване качеството на почвата, като Екостерн”.

Ефективното прилагане на No-till технологията съхранява почвата и влагата в нея, спира деградацията ѝ, а също така подобрява и нейното плодородие. Ключов момент за успешното прилагане на тази технология, наред със спирането на почвообработките и засяването на покривни култури, е съхранението на органиката. Защото “без органика, почвата е просто пясък”, казва Михаил Драганчук.  

Лекциите на  Драганчук протичаха директно от изкопа с много нагледни примери и интересни и обогатяващи дискусии.  С цялото петдневно събитие екипът на „Амитица“ и фермерите, които участваха, поставиха началото на много нови подходи, не само за правене на земеделие, но и за развитие на земеделската общност. 

Още за продуктите, предлагани от Амицита ООД на българския пазар можете да научите на https://amiti.org/