От години се говори, че младите фермери трябва да са приоритет на европейската селскостопанска политика. В Брюксел се обсъжда да има фиксиран бюджет за тях през новия програмен период, който да бъде 4% от общия пакет на директните плащания. 

За фалшивите новини и оцеляването на една ферма

Отделно България ще получи допълнителни 200 млн. евро по ПРСР за преходния период. Половината от тях ще бъдат за младите и за инвестиции във фермите, които допринасят за устойчиво и цифрово възстановяване. 

Разбира се, това ще бъде глътка въздух за стопаните до 40 години, които чакат с години, за да подпишат договор по подмярка 6.1. Но те не се отчайват и не се отказват, както прави и Петър Петров – животновъд от габровското село Съботковци и председател на Национална асоциация на младите фермери в България (НАМФБ).

„Ако приятел ме попита дали да започне да се занимава с животновъдство, бих му казал, че сега не е моментът. Но ако е тъп и упорит като мен, ще му кажа: „Да, работата е удовлетворяваща, но изисква твърде много труд, който не винаги се заплаща подобаващо“. Но пък вярвам, че един ден нещата ще се променят и нашата професия ще бъде точно толкова достойна, колкото на лекари, адвокати и т.н.“, убеден е Петров.

Повече за плахите стъпки на асоциацията и посланието на нейния председател към младите фермери, гледайте във ВИДЕОТО.