Браншовата камара на месодайното животновъдство (БКМЖ) у нас отбеляза първата си годишнина.

Животновъдите са много опитни с коронавирусите. Имат ли имунитет?

След прохождането стабилно ли е българското месодайно животновъдство, какви са перспективите в сектора и къде е ключът към успеха на родните животновъди, разкава пред Агри.БГ Надежда Рангелова, член на Управителния съвет на камарата.

"Тази една година за нас най-значимото беше, че успяхме да се заявим като сектор, които да бъде разграничен като месодайно животновъдство", отбелязва браншовикът.

В интервюто представителят на БКМЖ набелязва посоката, в която трябва да се развива секторът у нас, за да бъде конкурентен на европейско ниво и да нарасне процентното му присъствие на българския пазар.

Надежда Рангелова: "Имаме по-малко от 10 кланици, които класифицират по системата EUROP. За нас е изключително важно това да се промени, тъй като е един фундаментален инструмент за няколко важни за сектора неща. Първо, разграничаване на месодайните породи чрез качествената оценка и класификацията, второ - стъпка към следващия етап, който е заплащане на трупното месо, спрямо качеството на трупа и най-важното може би – гаранция за един качествен краен продукт, който ние ще предлагаме на крайния клиент."

Още за перспективите в родното месодайно говедовъдство и за добрите примери в него ще разберете от видеото.