Димитър Станчев е младият фермер, който ще представи страната ни в Брюксел в края на 2021 г. и ще се състезава с колегите си от Стария континент за титлата Млад фермер на Европа. Той е собственик на една от най-големите биологични пчелни ферми в Европа - пчеларска ферма Странджа. Агри.БГ изготви видеото за неговото представяне на Конгреса на младите фермери, който ще се проведе на 9 декември онлайн. Запознайте се с неговата вдъхновяваща история.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

"Здравейте, казвам се Димитър Станчев и съм млад фермер от България. Започнахме професионално да развиваме нашето стопанство с моята съпруга през 2009 г. То е позиционирано в региона на Странджа, който е доста слабо населен. Няма как да развиваш дейност, без да развиваш успоредно дейността си и региона.

Нашето стопанство наброява повече от 2200 кошера, като те са разположени в 30 пчелина, 8 села, 3 общини, 250 км в диаметър. Идеята ни е да затворим цикъла и всеки наш продукт, който произвеждаме, да го преработим. Отглеждаме и около 700 ха земя, от които приблизително 100 ха са заети със зеленчукови култури, картофи, лук, пасища, памук. Разполагаме и с прерабователно предприятие, като по този начин успяваме максимално да добавим стойност върху крайния продукт, който предлагаме и в нашия фермерски ресторант", обясни младият фермер.

Регистрирайте се ТУК, за да вземете участие в Седмия европейски конгрес на младите фермери.

Идеята и концепцията на фермата е да е близо до природата и да предложи на потребителите най-добрия продукт.

"По този начин ние печелим доверието на нашите крайни потребители. Те са сигурни в качеството на нашия продукт", обясни Димитър Станчев.

Дори в силно обезлюден район младият фермер е намерил правилната формула заедно с голяма доза амбиция и хъс, за да развие бизнеса си. Надява се един ден неговите деца да поемат фермерската дейност.

"Трудно е да се развиваш в един такъв регион, защото всичко е надалеч и е слабо развито. Въпреки всичко ние сме решили да отглеждаме нашите четири деца в този регион, да ги учим и да им покажем, че има смисъл в това, което правим. Дай боже, някога те да продължат с фермерската дейност", заключи Димитър Станчев.