Знам, че цените ни са по-високи от тези в големите вериги, но ние сме на полето от тъмно до тъмно и даваме всичко от себе си, за да получите свежа, качествена храна, казва Христо Анчев, фермер с визия, който променя представите ни за зеленчуците у нас.

От полетата във Великобритания до лясковското село Джулюница

След години в едни от най-известните ферми на Великобритания, Христо се завръща в България и през 2019 г. започва да отглежда суперхрани, които съдържат много полезни вещества. Това са зеленчуци като аспержи - култура, почти непозната тогава в България. Постепенно към асортимента добавя още ревен, кейл, манголд и други.

В градината му в село Джулюница ще откриете:

- Аспержи на 6 дка
- Ревен на 1,5 дка с 4000 растения
- Кейл, манголд, спанак, тиквички, романеско, зеле, резене

Ревенът – зеленчук за сладкиши?

Христо Анчев все още е единственият производител на ревен в България. Той разказва с ентусиазъм как ревенът е чудесен избор за приготвянето на лимонади, коктейли, десерти и дори баница! Продажбите му тази година са скочили с над 200% спрямо миналата, а онлайн вече има публикувани над 20 рецепти в сайта на "Ферма за аспержи".

„Ревенът също е пролетна култура, суперхрана, това е зеленчук, но начинът на приготвяне е като за десерти, лимонади, компоти…съдържа много полезни вещества и самият вкус тонизира", добавя той.

Фермата разполага с:

- Нова технология за бързо охлаждане
- Пакетажен цех и хладилни съоръжения
- Организация, вдъхновена от британския модел – клиентите получават поръчките си до 48 часа след брането

Най-важното в нашата работа е организацията. А в България логистиката е най-голямото предизвикателство.“

Христо и неговият екип участват на 7 фермерски пазара и не спират да експериментират с нови продукти и вкусове. Техните продукти може да откриете на фермерските пазари във Велико Търново, Джулюница, Варна, София, както и онлайн.

За какво си говорихме с Христо - гледайте във видеото.

Подкрепете независимата журналистика