След дълги години работа като шофьор по линията София – Истанбул Гроздан Грозданов от Брезник решава да се захване със земеделие и така полага основите на семеен бизнес в зънопроизводството.

Споделено от зърнопроизводители: Нараства интересът към безоранните технологии

Стопанството на Грозданов е около 7000 дка с основните зърнено-житни култури, към което има и изградена база от 4000 кв.м. Той вярва, че най-доброто земеделие е фамилното и желае постигнатото от него да бъде развито от следващите поколения.  

„Занимавам се от 12 години със земеделие. Нещата станаха съвсем случайно. Заговорих се с един приятел и реших и аз да опитам. С времето нещата се получиха. Взех земя, направихме база, складове, техника имаме. 

Като цяло този бизнес е най-добре да може да се наследява. Основното доверие да е вътре в семейството, защото освен всичко останало секторът има големи проблеми и с работната ръка. Много колеги се оплакват от това. Засега аз нямам проблеми в това отношение. Явно съм попаднал на свестни хора”, споделя пред Агри.БГ зърнопроизводителят.

Намираме Гроздан на изложението по агромоделизъм в Стара Загора с със седемгодишния си внук Адриан, който е запален по агротехниката и вече има богата колекция. Земеделският наследник мечтае някой ден да подкара истинските трактори и комбайни в стопанството и също да бъде фермер. „Засега има голям интерес. Качва се вече по техниката. Има желание. Това е син на дъщеря ми. Да, мога да кажа, че и децата ми участват вече в бизнеса”, заявява доволно Гроздан.

Но докато дойде време Адриан да поеме щафетата в земеделието, дядо му трябва да се пребори с редица от настоящите трудности. Гроздан споделя, че последната година е била най-трудна за бизнеса от всичките дотук.

Пазарът в момента не е добър. Слуховете са, че няма да се оправи и тази година. Има колеги със залежала продукция на склад. Трудно е много. Проблеми има и по отношение на плащанията, на новите изисквания, екосхемите… Надяваме се някой от тях да отпаднат занапред.

Откакто се занимавам със земеделие не съм имал оплаквания, свързани с пазар, политика, администрация, но последната година беше много сложна. Ние правим всичко, което можем, надяваме се само на по-добра среда за работа и по-нормално отношение от правителството”, казва още Гроздан Грозданов.

Все пак надежда има в стопанско отношение. Засега есенниците в района на Брезник се развиват добре. Вижте повече във видеото