Очакваме Наредба 13 с интерес, защото тя ще реши много проблеми, особено в комуникацията с пчеларите, коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), за Агри.БГ.

Предложение: Нощни пръскания на култури само във фаза на цъфтеж

Според зърнопроизводителя предложението да се пръска само нощем, няма как да се случи. От една страна, то противоречи на Наредба 11 за движението по пътищата нощем и поставя на риск безопасността както на служителите, така и на останалите водачи по пътя. 

От друга страна, много от препаратите не работят вечер заради роса, слана, температури, припомня Костадинов. Ето защо, предложението на НАЗ е пръсканията да са обвързани с фенофазата на културите.

Друг важен въпрос, който повдига Костадинов, е необходимостта от електронно уведомяване за пръсканията, както и за задължителния регистър на пчелините.

„Важна е и регистрацията, защото в едно село например ако има 20 пчелина, само 5 са регистрирани. Останалите са незаконни, как да ги уведомим. Време е да се научим всички да спазваме законите на тази страна“, категоричен е зърнопроизводителят.

Разберете още какво каза председателят на НАЗ относно подмора на пчелите, изкуствено създадения според него хаос и ролята на ветеринарните лекари в пролетните проверки на кошерите във ВИДЕОТО.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Производители призовават за умерено ограничаване на пръсканията

Нужни са прецизни промени в Наредбата за опазване на пчелите

Ограничават времето за пръскания