Дори цената да не е на 100% удовлетворяваща, пазар за хубавата стока винаги има, вярва овощарят и браншови представител Живка Гроздева.

Абонирайте се за нашия канал: https://www.youtube.com/@AgriBG

Градините край Карнобат, за които тя и сестра й Станислава се грижат, наброяват впечатляващите 4000 дка. Колкото площта е по-голяма обаче, толкова и проблемите са по-големи, уверява ни младата дама.

И двете завършват икономически специалности в Германия, но избират да се завърнат в родината и да се захванат с овощарство. Имат подкрепата на своите родители, които започват със зърнопроизводство в средата на 90-те години. 

Първите овощни насаждения от праскови, череши и ябълки, са създадени с първите програми по САПАРД през 2006-2007 г. 

„Впоследствие не само че разширихме площите, но и увеличихме броя на културите, сменихме технологията на засаждане и на отглеждане. Доста неща се промениха в последните над 10 години”, прави равносметка Гроздева.

Всички овощни градини са с противоградна конструкция, защото според нея това е най-работещият и сигурен метод за предпазване от градушки. Такава има дори на овощната градина с праскови, създадена преди 7-8 години, при която се залага на чашовидната корона.

„Практиката в повечето страни на запад е плоска корона и противоградна конструкция. Но ние харесваме чашовидната корона за нашите условия в България и сме се уверили, че противоградната защита работи добре. Така че продължаваме да поддържаме тази формировка тип чаша или ваза”, обяснява младата овощарка. 

Нейното семейство инвестира също в посадъчен материал и в нови сортове. Пътуват из Европа и посещават международни изложения, срещат се с много производители от Гърция, Италия, Испания. Това са европейските страни, където овощарството е най-развито, затова сверяват часовника си с тях. 

„Нашите базари са разнопосочни. Реализираме както много големи количества в контейнери от по 15-20 тона, така и по-малки партиди на български тържища за подове и зеленчуци. С румънците търговци работим добре. При черешите и крушите имаме сериозен интерес за износ към Германия, Холандия, Италия. В последните 2-3 години това са пазарите, с които работим постоянно”, обяснява Гроздева.

Интерес към тяхната продукция проявяват и от Чехия, Русия, Турция. Тъй като получават по-добра цена за своята продукция в западните страни, погледът им е насочен главно към тях. Затова са се оборудвали и с необходимите машини, за да могат да предложат качеството и опаковката, които западният пазар търси. 

Семейство Гроздеви членува в организация на производители в Карнобат, създадена през 2016 г. именно с целта да се обединят и да инвестират в машини за съхранение, сортиране, калибриране, пакетиране. 

„Имаме също хладилни камери за съхранение, две сортировъчни линии – една за череши и втора за праскови и ябълки, опаковане. Тази база за нас е стъпалото към пазарите на запад”, категорична е чаровната дама.