Ерик Борисов е един от онези млади хора, които решават да загърбят бързия живот на града и се отдават на традициите и живота на село. Той е само на 25 години, но има смели мечти, които не спира да преследва. Вижте цялата му историята във видеото.

Как се смятат субсидиите и защо фермер остана без пари по ПНДЖ3?

“От доста време съм на “ти” с животновъдството. Откакто се помня дядо ми отглежда животни. Първоначално в двора вкъщи. След това той реши да увеличи стопанството си и се премести в местния стопански двор. Там не се получиха нещата и преди 10 година купихме имот извън регулация близо до село Ясен, обл. Плевен. В момента това е нашата ферма.

Започнахме с няколко животни, а в момента те са 100. Не звучи много, но преди за мен да имаш 100 животни значеше голяма ферма. Сега не е така, може би човешката психика е настроена по този начин - винаги да иска повече”, разказа младият овцевъд пред Агри.БГ и сподели, че в момента мечтае да развие още повече стопанството като увеличи овцете до 500 броя и инвестира в модернизация на фермата.

Пътят на Ерик до сектор “Животновъдство” е дълъг. Първоначално отива в София, за да учи в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). След това учи "Журналистика" във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" (ВТУ). Но накрая отново се озовава във фермата, първоначално помагайки на дядо си. А от повече от 3 години и като професионален овцевъд.

“В близко бъдеще на първо място за мен е много важно да имам регистрация по Наредба 26 за директните доставки. Моята сила е в производството на млечни продукти. - сирене, кисело мляко, като предстои да ходя на курсове и за кашкавал. Така че Наредба 26 е много важен документ, който трябва да придобия”, обясни Ерик Борисов.

Според него една от най-големите трудности е липсата на работна ръка, но и други също не липсват. Въпреки трудностите, младият човек е категоричен, че дори и ако имаше възможност да се върне назад и да избере друга професия, пак щеше да се занимава с овцевъдство.

В клопката на бюрокрацията: Отказаха регистрацията на фермер по чл. 137 (обновена)

“Щом ми е харесало веднъж, пак ще ми хареса. Баба ми правеше много хубаво сирене. Идваха много хора пред нас, заради това нещо. Оттам ми се запечата идеята и аз да си открадна занаята от нея и да започна да се занимавам с производството на млечни продукти.

Амбицира ме това, че масово в България много се занижи нивото на хранителните продукти и искам по някакъв начин да допринеса на обществото с нещо качествено и истинско. Надявам се така и други хора да последват примера ми и да започнем да се храним с по-хубава храна. Освен това искам да си сбъдна мечтата да направя една хубава ферма с поне 500 овце. Това са двете ми мечти”, каза той.

Като млад фермер, Ерик не спира да се интересува какво се случва по света и да търси иновациите, които след време да внедри и във своето стопанство.

“Постоянно се интересувам какво се случва в чужбина. Тук с много плахи стъпки вървим напред. Дано през следващите години се изравним поне с останалите балкански държави, за да може да правим нещо като хората. Това, което виждам тук е, че масово не знаем какво правим. Постоянно се търсят субсидии. Постоянно някой на някого е виновен. Има само няколко ферми, в които ситуацията е както трябва и работят на европейско ниво. 

Мислил съм много за иновации. На там трябва да се ориентираме, това е бъдещето. Моята ферма в момента е изцяло селски тип. Но аз също се ориентирам повече към новите технологии и дигитализацията. Те са ключът към успеха и няма как без тях”, добави още фермерът.

А на въпроса какво би посъветвал други млади хора, които в момента го гледат и все още се двоумят дали да започнат да се занимават с животновъдство или пък са на прага да се откажат от сектора, той отговори:

“Искам да кажа, че и аз съм минал през много такива етапи и моменти, в които ми е идвало да захвърля всичко, да се откажа и да се занимавам с нещо друго. А дори и да се махна от България. Тъй като всеки ден виждам неща, които не ми харесват. Това, което ще ги посъветвам обаче е никога да не се отказват от мечтите си. Ако искат да се занимават с тази сфера, да действат”, заключи е Ерик Борисов.
 

Вижте цялото интервю във видеото.