No-till/Strip-till от Horizon Agriculture

Тази БАТА е особено важна за нас. Не само машините, които традиционно представяме толкова години, но тази година виждаме няколко изключително нови продуктови линии на нашия щанд. Това каза Христифор Бунарджиев, изпълнителен директор на Булагро Груп Холдинг по време на мащабното изложение БАТА АГРО, което се проведе край Стара Загора. 

“Технологията No-till или Strip-till, която доскоро беше екзотика, добива все повече популярност в българските фермери и затова ние сме готови тази година да отговорим на това търсене с няколко нови, много интересни машини, които са създадени от един от пионерите в тези технологии - Джордж Слай от Англия, с неговия нов бран Horizon. Като Булагро Машини е изключителен представител на цялата линия за България. Имаме огромни запитвания, макар че машините са при нас само от три седмици, интересът е огромен”, обясни Бунарджиев. 

На щанда на Булагро бяха представени есенната No-till сеялка DSX и Strip-till култиватора SPX на английския бранд Horizon Agriculture. 

Повече за тях ни разказа Матеус Грасчук, регионален мениджър за Централна и Източна Европа на компанията. 

Компанията ни е базирана в Линкълншър, Великобритания и собственик е легендарният Джордж Слай - пионер в регенеративното земеделелие. Имаме над 14 години опит в създаването на машини за регенеративно земеделие, по-специално в сеялки и култиватори за No-till и Strip-till. 

Решихме да работим с Булагро Машини, защото знаем, че те са най-дoбрият възможен партньор за нас, който ще продава нашите машини на българския пазар. Te са най-голямата компания в България, която продава инвентар, каквито са и нашите продукти, каза пред камерата ни Грасчук.

“Нашата No-till сеялка Horizon DSX се продава в цял свят. Имаме машини в Кения, в Нова Зеландия, в САЩ, в цяла Европа и Великобритания. В момента това е най-добрата No-till сеялка на пазара. Тя има уникални опции, които могат да се използват от фермерите и е единствена на пазара. Никой производител не може да предложи на фермерите това, което ние предлагаме. 
Най-голямото предимство, което фермерите обожават, е, че машината може да расте със стопанството им. Тя може да бъде разширена до 7,5 метра, така че щом фермата расте, фермерът не трябва да купува нова сеялка, а просто да я ъпгрейдне”, посочи той. 

Матеус Грасчук: Фермерите я обичат! 

Strip-till култиваторът SPX

“С тази машина Джордж Слай започва своето пътуване, с нея имаме най-голям опит. Тя спестява доста разходи на фермерите. На всеки хектар фермерът пести между 30 и 40 литра само заради спестяването на обработките”, отбеляза Грасчук. 

Поливните системи на Atlantis 

“Единственият начин да продължим в променящата се реалност около нас, е да търсим възможност да създадем системи за напояване, които да дадат на българските фермери - поне на тези от тях, които имат достъп до водоизточници, възможостта за поливане”, отбеляза Христофор Бунарджиев. 

“В България от години са популярни пивотните системи и системите за напояване тип “фрегата”. Булагро в своя портфейл от тази година има един нов и интересен турски бранд -  Atlantis. Компания с много години история на турския пазар, Близкия Изток, Иран, Ирак, Северна Африка, но вече със свое представителство в България в лицето на Булагро. Първите ни няколко проекта вече са факт, така че Atlantis със своите поливни системи е вече факт в България”, добави той. 

Atlantis произвежда централни, секторни и линейни пивоти.

“Българският пазар се развива много добре. В същото време знаете, че промените в климата започват да се усещат. Много държави подкрепят фермерите чрез програми и субсидии, за да могат те да се оборудват със системи за напояване. 

Вече имаме изградени пивотни системи при български фермери, благодарение на Булагро и това ни прави щастливи. 
Тази машина е много икономична.  Консумацията на елексричество е много ниска, в същото време фермерът икономисва и от използваната вода. Заедно с това се намаляват и разходите за работна ръка. Това са много важни неща за фермерите, защото им дава възможност да печелят по-добре”, посочи от своя страна Али Арал, представител на Atlantis. 


Още за новите брандове, които Булагро Машини АД предлага на българските фермери, можете да научите от сайта на компанията bulagro.bg, или на телефон 0888 00 40 60.