Марк Цеков е млад, образован и амбициозен. Еднакво добре би стоял в лъскав офис у нас и в чужбина, но го намираме в семейните овощни градини, където заедно с баща си и дядо си правят оглед на насажденията. 

Фермерският ген: Цялата фамилия Цекови са заразени с вируса на земеделеца-оптимист


За него да бъдеш фермер е благородно занимание, а мотивацията му да продължава е фактът, че предци му са дали изключително много от себе си и душата си. Марк искрено се възхищава на баща си - Цветан Цеков, който е създал биологичните градини в ботевградското село Радотина. „Той е хвърлил тук и сърцето и душата си. Всеки човек със самосъзнание би разбрал, че това е нещо, което си заслужава да продължиш и нещо, за което трябва да се бориш“, казва Цеков-младши. 
 
Според него за стопанството е бил изключително важен моментът, в който от „Яблена Натура“ започват да отварят градините за деца и хора, които искат да се докоснат до чистата среда, в която е изградено стопанството и цялата атмосфера, която фамилията е изграждала в продължение на години.  

Най-трудният момент в стопанството е когато за една нощ падат три градушки една след друга. Първата градушка е напълнила противоградните мрежи, втората ги е отворила, а третата унищожава цялата продукция. 

 

„За първи път тогава видях прави изражението на баща ми по начин, по който няма да забравя за цял живот. Това беше едно бедствие, което е абсолютно равносилно на апокалипсис“, разказва Марк.

Да бъдеш фермер е равносилно на това да участваш в много войни и да оцелееш, смята младият стопанин, който е убеден, че фермерството е призвание, философия и начин на живота. 

Това, което отличава работата в биологичните градини край Радотина от останалите им колеги – овощари са принципите на производство, които се спазват. 

 

Стопанството е далеч от замърсители – главни пътища и конвенционални насаждения. В него се спазват биодинамичните принципи на Рудолф Щайнер и това също носи добавена стойност. 

Марк Цеков смята, че необходимо да се подобри и културата на потребление, на хранене и дори на здравеопазване на потребителите. „Тази култура трябва да бъде създадена от хора като нас - фермери, които милеят за българската почва, за българската земя. За това тя да бъде чиста и благодатна“, смята той.  

Според него трудът на фермера е и оценен, и недооценен.

„Недооценен е защото, каквото и да си говорим за последните 30 години, има над 300 000 стопанства, които са затворили вратите си, което означава, че все повече хора напускат сектора. Тази тенденция трябва да се спре възможно най-бързо. Оценен е винаги, когато стоката по магазините изчезне“, сочи анализът на Марк Цеков. 

Без грам съмнение той споделя, че е останал в България защото е родолюбец и човек, който силно вярва, че страната ни е изключително специално място с невероятен енергиен заряд. „Трябва да си луд, за да напуснеш това, което имаш“, казва Марк уверено.