Новозагорското село Кортен е известно със своите традиции в лозаро-винарството. Говори се, че навремето от там е тръгнало отглеждането на Сливенската перла – сорт, донесен от Унгария, но станал хит у нас.

Лозар: Белите вина изместват тежките червени

„Тя зрее рано и в началото се е отглеждала за консумация, а не за производството на ракия. Впоследствие се установява, че се произвежда повече, с тънка ципа е и осите я нападат. Има много поражения и трудно се продава на пазара. Затова от нея започва да се прави ракия. За съжаление, този сорт го няма не само в Кортен, но и в целия Сливенски район“, разказва гроздопроизводителят Веселин Мангъров.

Той се занимава с лозя, откакто се помни. Привлича към каузата и съпругата си Росица и петте им деца. Идеята им е да възстановят една част от лозята именно със Сливенска перла. Вече са започнали и дори имат запитвания за изкупуване на гроздето. Проблемът е обаче, че от година на година добивите са по-малко. 

„Сушата тази година се отрази много неблагоприятно за гроздопроизводителите. Добивите спрямо миналата година са с 30% надолу, а спрямо по-миналата – с 50%. Това се дължи на горещината и вятъра, който тази година е целогодишен. Там, където лозята бяха полети, добивите са добри, но където не е са, берем по 300-400 кг/дка, което на тези изкупни цени не покрива нищо“, изчислява Мангъров.

Неговите сметки показват, че разходите му са около 300 лв./дка и да продава на 0,50 ст./кг не е рентабилно. Затова той бере по поръчка и продава на частния бизнес. Проблем има с липсата на берачи и опазването на реколтата, както и с оскъпяване на продукцията заради повече третирания.

„Наред със старите болести като мана и оидиум от две години имам проблем с буболечките, които нападат лозята. Тази година дори имаше нашествие от скакалци. Като ожънат рапицата, атака от миризливки. Като ожънат слънчогледа, атака от белокрилки. Всичко влиза в лозята“, жалва се гроздопроизводителят. 

Той обаче не губи надежда и прави планове за собствена изба, но и там сметките излизат солени. Когато обаче едно производство ти е присърце, не можеш да се откажеш, колкото и да ти е трудно. Семейство Мангърови са точният пример за това, а повече за тях гледайте във ВИДЕОТО.