За никого не е тайна, че Садово е сърцето на българската генетика, където се ражда не просто семе, а бъдеще. Семейство Драгушеви създават Семенарска къща „Садово“ преди повече от две десетилетия. А днес това е единственият към момента частен селекционен център за фъстъци и сусам в Европа - място, където науката, практиката и визията се преплитат в иновации.

На открит ден на полето - СКС 2025 в селекционната градина на семенарската къща, в село Чешнегирово, бяха представени както утвърдените сортове пшеница, ечемик, тритикале, грах и фъстъци, така и най-новите им селекционни линии.

“Семенарска къща „Садово“ предлага собствена селекция вече 27 години на българския пазар. Представяме предбазовите си посеви от регистрирани сортове, кандидат-сортовете, които предстои да бъдат регистрирани и вече започват фермерски изпитания в различни региони на страната.

Успяхме да представим и новата селекция в конкурсен сортов опит - тритикале, ечемик и класическата за нас мека пшеница. Това са различни по зрялост, височина, тип клас, качество и адаптивност генотипове, съчетаващи българска и европейска селекция, каза доц. д-р Марина Марчева, научен ръководител на Семенарска къща „Садово“.

Специален акцент е иновативната технология СКС+ и концепцията „Новото Модерно“ при отглеждането на пшеница – подход, съчетаващ селекция, агрономически решения и устойчивост.

“Новата технология, която Семенарска къща „Садово“ започва да внедрява и имплементира както на своите полета, така и от днес - на полетата на други земеделски производители в страната.

Новата технология ние наричаме „СКС +“ или „500-50-50“. Мерките не са това, което вече бяха. Какво означава това? 500 класа в квадратен метър, 50 зърна в клас и маса на 1000 - 50 грама.

Каква е концепцията и как се прилага тя на практика? Посевната норма се редуцира двойно.
От 20–25 кг, ние - на всички наши полета, не само в селекционната градина, но и в масовите ни посеви - в продължение на няколко години вече изпитваме посеви с редуцирана посевна норма. Работим от 200 до 250 кълняеми семена на квадратен метър, което взависимост от формулата и масата на 1000 семена се равнява на между 10 и 12 кг.

Каква е целта и защо го правим? Целта е да се получат по-здрави растения с хубава, голяма коренова система.

Целта ни е още от началото архитектурата на посева да я направим по такъв начин, че растенията да са сухоустойчиви. Това е концепция за интелигентно управление на посева и на архитектурата на посева.

Тук освен здравата коренова система говорим за по-голяма хранителна площ на единица растения, по-малко растения - брой растения в единица площ. Много по-голям просвет и много по-голяма светлина, която влиза в посева. И разбира се, друга полза е, разходът за семена, който се намалява двойно по този начин”, каза Иван Драгушев, Семенарска къща „Садово“ и добави: “Технологията СКС + вече е изпробвана от нас в продължение на много години, в различни климатични условия и всеки път ние наблюдаваме, че тя дава отлични резултати”.

Фокусът на Семенарска къща „Садово“ обаче не е само върху житните култури. Агрономът Стоян Стоянов представи иновативни решения и алтернативни култури с висока добавена стойност, които фермерите могат да добавят в своя сеитбооборот. 

През последните години интересът към културите сусам и фъстък е наистина завиден. Ние разполагаме със сусам сорт „АИДА“. Той е високопродуктивен, адаптивен към различни климатични условия и е първият, пригоден за механизирано прибиране.

Знаем, че проблемът със сусама в миналото у нас беше свързан с ръчния труд, тъй като всичко се прибираше на ръка. Но днес разполагаме със сорт, който е изцяло механизиран и се прибира с комбайн - прекрасна алтернатива за българското земеделие. Това е и отлично решение за сеитбооборота. Това е нова култура, която доста бързо навлиза, както и фъстъкът, в сеитбооборота на земеделските производители в България”, обясни Стоян Стоянов, агроном в Семенарска къща „Садово“.

Той отбеляза, че интересното при сусама е, че той може да бъде използван, както за първа - основна култура в площите на земеделските производители, така и като втора култура, което означава, че може при прибирането на сенажи или на по-ранни зърнено-житни култури, да бъде засят. 

Единственото условие е да има 7 до 10 дни с постоянна температура на почвата не по-малко от 17 градуса — включително нощните температури, тъй като сусамът е топлолюбива култура.

Ако постигнем нужната влага и топлина на почвата - спокойно може да се засява. Ние гарантираме качество и обратно изкупуване. Не е късно - все още подписваме договори за отглеждане и обратно изкупуване на сусам, добави Стоянов и отбеляза: “Нашите сортове фъстък, които имаме като селекция, са доста високопродуктивни с прекрасни резултати, доста устойчиви към заболявания и към климатични условия. Имаме вече няколко нови сорта -  „Лотос“, „Канна“, „Гранат“.

Това са едни доста високодобивни сортове, с доста стабилна финансова сигурност за нашите земеделски производители. Това са високодобивни сортове, които осигуряват финансова стабилност за нашите фермери. Подписваме договори, което е много важно, за да може земеделският производител да не се притеснява къде и как ще реализира своята продукция, защото от семената до крайната сделка, ние сме техният партньор”.

Според  доц. д-р Марина Марчева българските фермери успяват добре да подберат своята сортова листа, която да пасне перфектно не само на тяхното стопанство, но и на специфичните условия.

“В България все още има прекрасни посеви с родна селекция, които се представят в различните части на страната много приятно.

Ние успяваме да сме на световно ниво по отношение на качеството на семената, на продуктивност на нашите генотипове и на прекрасното хлебопекарно качество, тъй като това което ние предлагаме е хлебна пшеница”, каза доц. Марчева.

Ако искате да видите сортовете, за които всички вече говорят, имате шанс да го направите на няколко локации в страната.

Повече за порфотлиото на Семенарска къща „Садово“ ще намерите на www.shsadovo.com
 

Подкрепете независимата журналистика