Производството на зеленчуци в страната намалява, като анализираните данни са за периода 2017 – 2023 г. Основната причина за това е спадът в полското зеленчукопроизводство. Въпреки това оранжерийното производство е относително стабилно – около 107 000 тона годишно, с отклонение от около 10% на годишна база.
Когато отоплението е необходимо, основно се използват биомаса и природен газ. Само в много малко случаи в сектора се използва геотермална енергия.
Въпреки това геотермалната енергия има някои конкурентни предимства по отношение на оперативните разходи в сравнение с биомасата и природния газ.
Ако оранжерийните съоръжения са разположени в близост до вече разработени геотермални находища с достатъчен капацитет, първоначалните разходи за свързване са ниски, а оперативните разходи са също много ниски.
Това разказа Николай Вълканов, управител на Inteliagrо, по време на панелна дискусия, организирана от Министерството на енергетиката на България в партньорство с Посолството на Кралство Нидерландия в София.
Вълканов представи данни за сектора и къде съвпадат оранжерийните площи в България с геотермалните ресурси, които да позволят използването на геотермална енергия за отопление.
Защо в момента фермерите не се обръщат към геотермалната енергия, поговорихме накратко и с Борил Николов, който е собственик на оранжерия.
Гледайте интервютата с тях във видеото.
0 КОМЕНТАРА