Три сорта мека пшеница и един сорт твърда пшеница се представят достойно на полетата на кооперация „Бръшлян” в русенското село Бръшлен. 

„Твърдата пшеница е новост за нашето стопанство, тъй като досега не сме сели такава. Това ни е първа година с идеята, ако климатът позволи, да произвеждаме повече от нея. Нещата там са по-специфични като отглеждане, пазари и търговия, затова мислим да наблегнем на нея”, сподели за Агри.БГ организаторът на производството Александър Димитров. 

За сортовете пшеница на фирма Semetica и правилното хранене, земеделският производител от години се доверява на фирма СЕМБОДИА. За него те са партньор, който предлага цялостно решение и готови рецепти с технология и консултация.

„Цялата технология за хранене на всички наши полета е по препоръки на фирма СЕМБОДИА. След направените почвени анализи, сядаме и за всяко поле изготвяме рецепта за хранене – какво е нужно на полето, в коя фаза, в какво количество. Всичко това при нас се взема като индивидуално решение”, обяснява Александър Димитров.

Именно това е идеята на СЕМБОДИА – не просто да продава продукти на конкурентни цени, а да предоставя цялостни решения за храненето на растенията.

Всичко това обаче няма как да бъде факт, ако не се започне още от семенцето. Именно затова СЕМБОДИА създава своята дъщерна компания СЕМБОДИА – Семена, чиято дейност е да подбира водещи селекции от Италия и Франция, които да се изпитват на полетата у нас.

„На това поле в село Бръшлен сме заложили 4 основни сорта от нашето портфолио. Селекционерът е Semetica, генетиката е италианска, за четвърта година по полетата в България”, обяснява Божана Гандева от екипа на СЕМБОДИА – Семена.

Твърдата пшеница е ЗЕТАЕ, която е еталон за качество. Дори на тези географски ширини, които доскоро не бяха типични за твърдата пшеница, сортът се представя за момента много добре. Меките пшеници са КАРОНТЕ и НАБУКО, които се държат достойно от север към юг.

„Моят любим сорт е КАРОНТЕ, защото като икономист гледам цифрите, а  резултатите му го позиционират в челните редици на високодобивните пшеници в цялата страна, но в повечето случаи КАРОНТЕ е с около пункт нагоре в протеините. Освен че изглежда много красив, с дълги и добре озърнени класове, които често достигат 58-60 зърна в клас, той е силно адаптивен и пластичен. Може да дава добри добиви при интензивно отглеждане, но може да се отблагодари на стопаните и при необходимост от по-екстензивен фон. Така че КАРОНТЕ със сигурност заслужава вниманието на фермерите в България”, категорична е Божана Гандева.

Новост за предстоящия сеитбен сезон от СЕМБОДИА е сортът РУБИСКО.

„От миналата есен започнахме партньорство с френския селекционер RAGT. Ако досега нашият фокус бяха силни хлебни пшеници, каквито са повечето продукти от селекцията на Италия, с РУБИСКО целим постоянство, пластичност и адаптивност, добри резултати и в сухи, и във влажни години”, подчертава Божана Гандева. 

Този сорт е с много добър фитосанитарен профил и устойчивост на икономически важните болести. Не случайно в Европа се отглежда по биологичен начин. РУБИСКО е изключително подходящ за отглеждане и във високопланински райони. С много добра студоустойчивост  и толерантност на суша. Периодът на цъфтеж е кратък, класът е стегнат и класчетата са плътни.

РУБИСКО е в топ 10 на най-възпроизвежданите сортове в портфолиото на RAGT. Той е един от високопродуктивните и стабилни през годините сортове на пазара в цяла Европа.

След семената идва ролята на торовете, но за да се приложи правилният продукт, трябва да се знае какво има в почвата. Затова от 2012 г. СЕМБОДИА създава и ръководи лаборатория за изследване на почва, растителна тъкан и вода, базирана в столицата. А от 3 години работи съвместно с лабораторията на Химическия университет в София.

„Миналата година закупихме иновативна технология за сканиране на почви. Тя измерва електропроводимостта, на база на която взимаме и изследваме почвените проби, а изкуствен интелект създава почвени карти с до 14 показателя”, разказва Йоан Неков, управител на СЕМБОДИА.

Този софтуер им дава възможност да изготвят карти с променлива норма на торене, за да могат фермерите да правят максимално ефективно хранене с минимални разходи.

„На базата на почвените анализи и карти можем да предложим богато портфолио от торове, които са вече над 100 продукта. Целта ни е да предложим конкретно решение на всеки земеделец, за всяка култура и фаза на приложение, с което той да бъде ефективен и да постигне желаните резултати”, посочва Йоан Неков.

Торовете са едно много голямо перо от себестойността на всеки земеделски производител. Храненето на културите обаче може да се контролира и дори да се оптимизира. Не е нужно да се влага много тор – важното е да се приложи правилното количество в точния момент. Единствено по този начин фермерите могат да постигнат повече с по-малко.

„Тази пролет открихме специализиран терминал за торове, близо до пристанище Варна-Запад. Освен че приемаме, складираме и опаковаме базовите продукти, имаме възможност да правим торове по поръчка за клиентите. Какво ще рече това? Примерно, ако имам едно NP20-20, мога да добавя определени микроелементи, с които да бъдем в помощ на дадения земеделец и да му дадем малкото, което е нужно за постигане на по-добри резултати. Често в храненето на растенията малки детайли могат да имат огромно значение за крайния резултат”, обяснява управителят на компанията.

За своите над 13 000 дка от кооперацията в село Бръшлен се възползват именно от препоръките за хранене на СЕМБОДИА.

„Работим с тази технология от 2017 г. До две години тя навлезе на всичките ни полета и торовете ни намаляха с около 50%”, изчислява фермерът Александър Димитров.

И ако все още не сте сигурни кои всъщност са СЕМБОДИА, Йоан Неков обобщава:

„Да, ние сме директен вносител на торове. Всички наши търговски представители са агрономи и са подготвени да бъдат в помощ на фермерите. Да, ние предлагаме добра цена и разнообразни продукти. Но ние искаме земеделците в България да ни приемат и като партньор в храненето на растенията – от засяването на семената до влизането на комбайна на полето”, споделя Йоан Неков.

 

За повече информация за пълното портфолио с продукти на СЕМБОДИА: