Вземаме ви на една вдъхновяваща разходка до Плевенско, където ще ви запознаем с една млада дама, която от 12 години се занимава с овцевъдство. Паралелно на това е един от пазителите на истинския, незаменим и несравним вкус на родното производство. 

Галина Мирчева е от онези млади хора, които те пленяват с усмивка за миг, а после печелят и уважението ти за цял живот, показвайки ти своята отдаденост към работата и нестихващо желание за развитие, борбеност, сила и красота.

"От години наред не съм спирала да уча, постоянното желание да се развивам, ме мотивира да продължавам да уча, тъй като смятам, че Овцевъдството е за умни хора. Хора с образование и компетентност. В една животновъдна ферма човек може да направи много иновации, собствен метод на работа, върху който да надгражда, да въвежда наука и е страшно мотивиращо.

Лично за мен е много мотивиращо след моя труд да видя резултатите. По-хубаво от това няма", категорична е младата дама.

Според Галина Мирчева е от особено значение младите хора да имат интерес към животновъдния сектор и да го изберат пред модерните професии, тъй като това е традиционен поминък на България. А днес фермерството е една от най-благородните професии. 

"Допирът до животните, до земята, всичко това толкова облагородява човек. Освен това имаш възможности да модернизираш своето стопанство. В момента има такива проекти. Дори има ферми, които са изцяло роботизирани. Но според мен човешкият фактор е много важен, затова мили, млади хора, идвайте, избирайте фермерството - чудесно е, красиво е, няма по-хубаво от това да си в контакт с естественото - там, откъдето идва всичко - от земята, животните. Аз стъпвам във фермата ми и забравям за всичко останало", обяснява тя.

В момента в стопанството си Галина отглежда малко над 800 животни.

Галина Мирчева: Смятам да подбера 300 животни, които са с висока млечност. Всички останали животни ще отглеждам пасищно с електропастири.

През годините Галина се е възползвала от инвестиционните мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Спечелила е проект по мярка 121, чрез който модернизира фермата си. Впоследствие кандидатства отново само че по мярка 4.1, но тогава не е одобрена. Въпреки всичко младата дама е категорична, че ОСП и нейните инвестиционни програми са й дали добър старт за развитие. 

"ОСП дава възможност на младите хора да стартират бизнес и нови стопанства. 

Смятам да се възползвам и от новата програма по НПВУ, за да купя мобилна, доилна зала, която да ходи на пасището, да се издояват там овцете и смятам, че по този начин ще бъде по-рентабилно:, заключи Галина Мирчева.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg