За мен фермерството е благородна професия, защото осигурява храната на човечеството. Думите са на Илия Проданов – потомствен земеделец, на 32 години, с 3 деца, председател на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите. Встрани от проблемите в сектора и актуалните теми от деня, го помолихме да довърши със свои думи няколко изречения.

Абонирайте се за нашия канал: https://www.youtube.com/@AgriBG

Мотивацията ми да продължавам е...
...че не си представям друго, което мога да правя. Друго и не умея, това ми е животът.

Най -важното решение, което сме взели в нашето стопанство...
...е да не спираме да купуваме земя без значение с какви финансови възможности сме разполагали, защото инвестирането в земята е да инвестираш в ресурса, с който работиш. 

Финансирането по европрограми...
...беше доста преломен момент през 2007 г. Тогава имаше сериозна възможност за нашия сектор да кандидатства. Проблемът беше в липсата на машини. Общо взето купувахме кой каквито нови машини намери на пазара. В нашето стопанство тогава инвестирахме дори в руски машини, защото тогава нямаше други налични. 

За 2 години почти всички земеделски стопанства подновиха автопарка си. Но в следващия програмен период и към момента ние като сектор нямахме голяма възможност да кандидатстваме. 

Това със сигурност трябва да се промени под една или друга форма независимо дали трябва да се отделят целеви бюджети за отделните сектори, за да не бъдем в пряка конкуренция, или да се даде възможност в определен приеми и ние да вземем участие. Трябва да се мисли в тази посока, защото автопаркът ни започна много да остарява и това ще създаде проблем в даден момент. 

В работата най-много ми помага...
...инатът. Със земеделие няма как да са занимаваш, без да си инат. Има моменти, в които просто искаш да се прибереш и да не се доближиш поне два дена до машините. Особено ако почвата не е подходяща за обработка – примерно е твърде кално или твърде сухо и ти се налага да слизаш през 5 минути да вършиш нещо по инвентара. Тогава инатът ти е нужен много. 

Знанията също са много важни. Всички хора, които се занимават със земеделие, трябва да се учат постоянно, защото технологиите се променят. За 20 години успяхме да настигнем европейските фермери и това, което са постигнали за 100 години например. Но сега е моментът да ги изпреварим. 

Един съвременен фермер в България трябва...
...да работи в посока иновации и опазване на почвеното здраве.

Това, което ме задържа в България...
...е земеделието.