Цените се нормализираха. Не са достатъчно надолу, за да свалят себестойността под продажната цена на пшеницата, но определено има нормализиране на тренда и няма такива резки скокове в цените на тора. А това за нас е добре, за да можем да планираме предварително някакви разходи.

Това каза за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, по време на откриване на жътвена кампания 2024 в село Златитрап, Пловдив.

"Ние като стопани правим прогнозите за реколтата след като влезем в хамбара. Тогава можем да видим реалната картинка иначе МЗХ прогнозират средно около 500 кг/дка добив, който е постижим според нас, но докато не мине жътвата няма как да гарантираме", добави Проданов.

Имат ли производителите очаквания за пазарите и по-добри цени?

"Виждате колко са променливи цените. В един момент имахме ръст, сега е обратното - цената тръгна надолу. Геополитически фактори играят много сериозно на сцената на цените. 

Иначе относно себестойността - тя може би е една идея по-ниска спрямо предходната година. Но разбира се отново всяко стопанство, ще трябва да калкулира самостоятелно според добивите.

Най-важното, което искам да пожелая на всички колеги, е природата да бъде с нас, защото ние сме пряко зависими от нея. Както и машините да са здрави. А ние нашата работа ще си я свършим", заключи Илия Проданов.