Вземаме ви с нас в село Крушето, област Велико Търново, за да ви представим една нова машина на австрийската компания PÖTTINGER - ножовия валяк, т.нар сечка. 

"Ножовият валяк може да бъде поръчан за 4, 5 и 6-метрови брани и пристига окомплектован от Австрия, готов за работа. Всички наши клиенти, които са си купили брани след 2018 година, могат да си поръчат само сечка, която да бъде монтирана от наш сервизен техник", разказа Владимир Кечев, търговски представител на Булагро Машини АД.

Дисковата брана на PÖTTINGER в комбинация със сечка работи еднакво добре на царевични стърнища, рапица, слънчоглед, както и на други култури. С една машина извършвате две операции, което спестява гориво, работно време и поддръжка на две отделни машини. При необходимост сечката може да бъде изключена много лесно от трактора посредством хидравликата, като бъде вдигната в най-горно положение и тя се деактивира от контакта с растителните остатъци. 

Но какви са основните характеристики и предимства на сечката на PÖTTINGER?

"Ножовият валяк е с диаметър 35 см и 6 броя ножове - дъговидни. Разстоянието между ножовете е 18 см. Не случайно PÖTTINGER са избрали 35 см диаметър, защото при по-голям диаметър на валяка, намаляваме скоростта и производителността на ножа. Когато радиусът е по-голям и му трябва повече време да се завърти, пада скоростта и съответно агресивността на ножа. 

При конкурентните производители разстоянието е между 30 и 33 см и са с прави ножове. При 30 и 33 см разстоянието между ножовете е по-малко, възможността за задръстване е по-голяма и правата форма на ножа също предразполага към по-голямо задръстване. PÖTTINGER са избрали дъговидната форма не случайно, защото при самата дъга контактната площ на ножа е доста по-малка и цялата тежест и агресивност на сечката пада на една по-малка площ", обясни Владимир Кечев.

При нужда всеки нож може да бъде сменен бързо и лесно поотделно. 

"Тук виждаме също и гумените успокоителни тампони, които са постоянна защита против камъни, докато при други производители това го няма. Тук имаме постоянна защита, която успява да се справи с камъните в полето. 

Чрез високата скорост на въртене на валяка постигаме мощно режещо действие.

Комбинацията от сечка, която нарязва стъблата и браната, която смесва растителните остатъци, правят една перфектна подготовка за предстоящата сеитба. 

При комбинацията на ножовия валяк с дисковата брана на PÖTTINGER е нужна допълнителна мощност на трактора не повече от 10 к.с., което е напълно достатъчно за работата на окомплектованата машина", разясни Кечев.

В предимствата на сечката се е уверил и Цветан Дойнов - председател на земеделска производствена кооперация “Росица-95” в село Крушето, Велико Търново. Кооперацията обработва 5350 дка.

"Дълго време търсих да си сменя старата машина с нова. Решението ми да избера браната на PÖTTINGER е заради захвата на единичните рамена. Режещият валяк е тежък, а колесарят отзад придава допълнителна тежест на цялата брана, която работи много добре. 

От купуването ми на дисковата брана PÖTTINGER сме минали 1500 дка слънчоглед. Машината се представя много добре дори надмина моите очаквания. Скоростта на сечката, с която ние я караме, е 12-13 км/час. Много добре насича растителните остатъци, бързо се работи с нея. 

Трактористите, които карат браната, са много доволни от работата й и от операциите, които извършва. Работата с нея се получава бързо и лесно. 

Опасенията ни специално към сечката бяха как ще се представи при по-трудни терени, които имат камъни. Тествана е вече, преминавала е през такива терени. Всичко по сечката е наред и се представя много добре", сподели Цветан Дойнов.

Подробности можете да видите във видеото.