Георги Кафтанов е врял и кипял в оранжерийното производство вече над 20 години. Оранжериите в санданското село Ново Делчево наследява от баща си, както и любовта към доматите. Признава, че те са му слабост, въпреки че залага още на краставици и зелени салати.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

„След 2013 г. пазарът се насочи към розовите сортове. Регионът е такъв, че предразполага към производството на качествени розови домати. Използвам хибриди отвън. Работя със семена на „Хазера“, „Вилморин“, „Юксел“. За късно производство залагам и на нашите сортове – „Розова магия“, „Розово сърце“, „Розов блян“. Надявам се благодарение на розовия домат нещата да станат по-розови в оранжерийното производство“, шегува се Кафтанов. 

Една част от продукцията си той предлага на тържището в Кърналово, а друга част продава от място. Следва тенденциите – води биоборба и интегрирана растителна защита срещу неприятелите, но още не се е ориентирал напълно към биопроизводство.

„Това е бранш, в който за да се хвърлиш, трябва да си подготвен. Освен това на този етап нещата ми изглеждат малко скъпи, когато се работи с биопродукти и биоагенти“, прави равносметка зеленчукопроизводителят.

Убеден е, че човек трябва да се развива постоянно и то не само като модернизира стопанството, а и като трупа нови знания и общува с вдъхновяващи хора. Затова обмисля да учи пак, въпреки че е бивш възпитаник на Аграрния университет в Пловдив, а преди това и на  Земеделската професионална гимназия в Сандански.

„Всичко зависи най-вече от нас. Да работим, колкото можем, да се стараем да следваме Европа, да вземем хубавото, да не копираме тяхното лошо, а да правим изводи. Техните грешки да не ги допускаме при нас. На който му се работи, нещата ще се получат“, оптимист е Кафтанов.

Какво още сподели с Агри.БГ оранжерийният производител от Ново Делчево може да видите във ВИДЕОТО.