Въпреки всички трудности, с които се сблъскваме всеки ден, като липсата на работна ръка, влага и напояване, ние харесваме работата си и искаме да произвеждаме храна тук в България. 

Абонирайте се за нашия канал: https://www.youtube.com/@AgriBG

Думите са на Живка Гроздева, овощар в района на Карнобат и председател на Асоциация на овощарите в България. Встрани от проблемите в сектора и актуалните теми от деня, я помолихме да довърши със свои думи няколко изречения. Получи се едно искрено и лично блиц интервю, в което я видяхме с други очи.

Фермерството е благородна професия...

...защото произвеждаме храна и работим с природата

Мотивацията ми да продължавам е...
...че все още има много неща, които искам да въведем в стопанството. Има още много инвестиции, които искам да направим. Когато човек се занимава професионално с производство на плодове и се интересува от новостите, винаги намира нещо, което може да направи по-добре. Това е една много сериозна мотивация да продължавам въпреки всички предизвикателства и проблеми. 

Най-важното решение, което сме взимали в стопанството...
...е да сложим акцент на качествения посадъчен материал, без значение колко е скъп. Да създаваме овощни градини с противоградна конструкция, за да се предпазим от градушките. Освен това цената не винаги е основният фактор в търговията и в реализацията. 

Най-трудните моменти са...
... основно два. Единият от тях касае климатичните бедствия. Измръзванията, за съжаление, през последните години се оказаха много сериозни. Пострадахме много. И другият сериозен момент е липсата на работна ръка. 

Гордея се с...
...качеството на нашата продукция. 

Удовлетворение изпитвам...
...когато дълго време сме обмислили какво да направим, какъв сорт да изберем, на каква култура да заложим и накрая се окаже, че това е било добро решение. 

Европрограмите ни дават...
...финансова възможност да си позволим технологии, машини, инвестиции, които иначе със собствени средства вероятно не бихме могли да осъществим. Първата среща с новите технологии при нас се случва благодарение на европрограмите. Мисля, че при по-голяма част от земеделците е така. 

Най-ценният съвет, който съм получавала от баща ми...
е никога да не говоря в бъдеще време и изреченията да не започват с „ще”. 

Най-ценният съвет, който аз съм давала на моите родители...
...е да инвестират в качество. Качеството струва пари. Тук правя препратка към избора на посадъчен материал, инвестирането в по-скъпи, но по-качествени технологии и така нататък. 

Това, което ме задържа в България, е...
...че съм българка и искам да говоря на родния си език всеки ден. Живяла съм дълги години в Германия и едно от нещата, което ми липсваше, освен хубавото време, което имаме, беше да мога да говоря всеки ден на родния си език. Харесвам родния си език и нашата природа. Мисля, че тук, при нас, има добра възможност за хората, които искат да се занимават със земеделие. Имаме качествена почва, на която можем да произвеждаме най-вкусните и сочни плодове.