Като агроном имам достъп до природата по всяко време, което ми дава лично удоволствие. За мен е повече като занаят, който се краде. Трябва да го отнемеш от някого и да го научиш. Но трябва да имаш и желание, за да го направиш, категоричен е младият агроном Павел Ставракев.

Гледайте още: Моята ферма с агрономите Петър Дионисов и Павел Ставракев

Заедно с неговия колега Петър Дионисов екипът на Агри.БГ се разходи из овощните градини в землището на поморийското село Александрово в началото на април. Техните ябълки, сливи, череши и круши се простират на общо 730 дка.

„Тук имаме прекрасни условия за развитие на овощарство. За съжаление, производителите и работниците намаляха. Това е големият проблем. Това е трайно наслаждение, което години наред може да дава доход. Едни качествени плодове, които се ценят от всички търговци, с които работим. Всеки казва, че ябълката е вкусна и красива. Може би това е едно от най-големите удовлетворения, защото хората търсят нашите продукти”, гордее се Дионисов. 

Трудни моменти в тяхното стопанство има ежедневно. На първо място е климатът – какво ще бъде лятото, ще вали ли, ще има ли достатъчно вода за напояване, какви ще са температурите. Това е едно от основните предизвикателства пред агрономите. 

„Като технологии и начин на работа сме си подредили нещата. Друг проблем, който е навсякъде, е липсата на работна ръка. От година на година става все по-трудно. Хората търсят работа другаде. Колкото и да е приятно, цял ден работа на открито не е за всеки”, смята Дионисов. 

В отраслите овощарство и зеленчукопроизводство, включително оранжерийно, себестойността на българската продукция често е по-висока в сравнение с други държави, които са около нас и не са в Европейския съюз (ЕС). 

„Отвън влиза стока на по-ниска цена. И тогава пазарът се обърква. Това също е голям проблем. Има случаи, когато трябва да продаваш на или дори под себестойност. Търговецът отива там, където му е по-изгодно”, тъжно заключава агрономът.