Вече над две десетилетия Стоян Желязков и Йордан Койчев се занимават с биволовъдство и зърнопроизводство. През годините са видели какво ли не, имали са своите върхове и спадове, но не могат да си представят да правят нещо друго.

Гледайте още: Моята ферма с биволовъдите Стоян Желязков и Йордан Койчев

Какво за тях е да бъдеш фермер, каква е формулата за успех и какво още искат да постигнат, нека да разберем от самите тях в едно искрено и лично блиц интервю. 

Фермерството е благородна професия...
...защото от една страна, гледаме животните с любов, а от друга, произвеждаме храна за хората. И няма как една професия да не е благородна, когато произвеждаш храна. Всичко, което е на трапезата, идва от фермерите. 

Мотивацията ни да продължаваме...
..е, че така сме „нагазили във водата”, че няма обратен път. Имаше едно време един руски филм: „Обратен път няма”. Нашата работа е същата. Ще я караме до последно, докато силите ни държат и нещо се случи. 

Най-важният момент за стопанството е...
...че решихме да се променим и да направим тези съвременни модерни сгради, а не както много колеги още си карат по полето, в старите ферми и така. 

Предизвикателства в работата има много...
...но особено трудни са последните няколко години заради природоклиматичните условия. Тук има един участък между Сливен, Ямбол и Карнобат, където засушаването е осезаемо. Пълни провали на реколтата. През 2020 г. тя беше дори нулева. 

Мечтата ни е...
...да подобрим генетиката, като вкараме нови животни от Индия. И докато сме живи, искам да видим новите биволи, които ще се родят тук и ще бъдат много по-хубави и по-млечни. Виж е толкова елементарно. 

Трудът на фермера...
... на запад е оценен, но в България не е. У нас има още една голяма част от управляващите, които ни гледат с пренебрежение. Когато гръмнаха бомбите навремето и ни смачкаха посевите (бел. авт. – взрив в базата за боеприпаси край пътен възел „Петолъчката“ на 5 юни 2012 г., когато загинаха трима работници и бяха нанесени значителни материални щети), те казаха: „Ами, на тези Андрешковци да им плащаме? Абсурд!”. Там горе, от жълтите павета, не ни смятат за хора. За съжаление, е така.

Основното в един бизнес...
...е постоянството. Не можеш да работиш и после да кажеш, че заминаваш на почивка. Не си ли постоянен, нищо не очаквай. Независимо от какъв отрасъл си. Постоянството за мен е пътят за успех. И ако Бог и природата са с теб, наистина се постигат успехи.