Thibault и Aurélie са второ поколение фермери. Те поемат стопанството на родителите на Aurélie през 2014 г. и го доразвиват. С тях се срещаме в стопанството им в Белгия, където младите хора ни споделиха, че за година техните доходи достигат близо 550 000 евро. 

Как го правят?

В момента Thibault и Aurélie се грижат за 280 крави от породата Белгийско синьо говедо и 65 крави от породите Пие Руж (Pie rouge), Черно-бял Бретан (Pie noir) и Джерсей. 

Стопанството разполага и с 200 ха земя, която се обработва. От нея единствено 40 ха се използват за пасища за животните, но все още кравите не са излизали на паша, заради влажното време.

Фермата разполага и с фирмен магазин, в който продават продукцията си - масло, месо, кисело мляко, сирене и домашно приготвени сладоледи.

През 2020 г. младите хора решават да се присъединят към кооператив.

“Присъединихме се към Faircoop, които тъкмо разширяваха дейността си и търсиха нови фермери с месодайни ферми и плодове. Решихме да пробваме, защото ни хареса идеологията - справедливи цени за всички по веригата. Така и стана, вече 4 години си партнираме успешно. Намерихме нови пазари, разширихме производството си и получаваме справедлива цена за своя труд”, каза за Агри.БГ Thibault.

Доходите на фермерите за миналата година са достигнали близо 550 000 евро, като 300 000 евро са дошли от производството на месо, а 240 000 евро от производството на млечни продукти.

Месодайни говеда
✓ Колят се 120 крави годишно, като 60 от тях са бикове
✓ От тях получават 550 – 600 кг месо/крава

“След това цялата си продукция продаваме в нашия магазин, както и по линия на кооператива. Всички магазини, които зареждаме обаче са местни такива и са в радиус от 7-8 км от стопанството. Другото, което правим е да продаваме месото си на гастро пазара, който се организира регулярно в региона. Хората идват и ни търсят, защото очакват качествено месо”, добави фермерът.

Млечни крави
✓ Произвеждат 30 литра/ден от крава, което е еквивалент на 9 000 литра/годишно от крава

Двамата фермери се опитват да правят и диверсификация на суровината, като залагат на следните пропорции:
✓ 1600 – 2000 литра/седмица се използват за производство на масло
✓ 50 литра/седмица се трансформират в кисело мляко
✓ от 40 литра/седмица се прави сладолед

Всичко това се прави във фермата.

“Успяваме основно двамата да се справим с всички задачки във фермата. Когато ни е нужна допълнителна помощ разчитаме на майката на Aurélie. Иначе за обработките на полето викаме съсед, който ни помага веднъж седмично, ако сме в период на сеитба или пръскане”, разясни Thibault.

Планове за бъдещето на двамата млади включват кандидатстване по инвестиционните схеми, които предоставя Стратегическия план на Белгия в Общата селскостопанска политика 2024-2027 е страната.

“Искаме да модернизираме обора за млечните крави, както и да си купим доилен агрегат. В момента доим с машина, която е на 35 години. Новите технологии са доста напред, виждаме новостите и бихме искали да ги приложим и при нас като модернизираме стопанството си. Смятаме, че така ще бъдем още по-продуктивни и ефективни в работата си”, заключи Thibault.