Семейно животновъдно стопанство като по образец – това представлява фермата Koeweidehof, която екип на Агри.БГ посети заедно с още 30 журналисти от друга страни членки по покана на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI).

Четете още: На гости в стопанството на Ленко и Пени

Само на няколко километра от Брюксел се откъсваш от стъклото и бетона на белгийската столица и се потапяш в един друг свят – зелен, спокоен, подреден. Къде какво може да бъде автоматизирано, е направено. Но извървянният път е дълъг, затова нека започнем от самото начало.

Фермата е създадена още през 1931 г., а днес се управлява от четвъртото поколение – Барт и Марийк. Koeweidehof е със смесен профил – млечно говедовъдство и растениевъдство. 

Барт е на 44 години, а съпругата му е на 37 години. Имат два сина – на 8 и на 10 години. Неговите родители се оттеглят, когато са навършили 70 години, но продължават да помагат от време на време. 

Преди години фермерите съзнателно се отказват от угояването на месодайни животни и се съсредоточават върху млечното производство. Внасят първите 60 крави млечно направление през 2012 г., а три години по-късно добавят още толкова. Днес отглеждат 180 млечни крави от породата Холщайн, както и още 120 подрастващи и 20 сухостойни крави. 

Земеделската част на стопанството също е добре развита: 50 ха са засети с картофи, които се продават на компанията FarmFrites; под един хектар с ендивия се продава директно във фермата; отглеждат се също пшеница и ечемик (30 ха), грах (4 ха), захарно цвекло (8 ха), фуражна царевица (60 ха), детелина (35 ха) и фуражно цвекло (2 ха). Има и площи, засети с биоразнообразни смески и буферни ивици – доказателство за екологичната ангажираност на фермерите.

В продължение на години са инвестирали в робот за доене, за прибутване на храната, за почистване на тора, в автоматизирана хуражна кухня. Имат и малък биореактор, като по този начин успяват сами да произвеждат зелена енергия от оборския тор на своите крави.

Стопанството е изключително добре организирано и се управлява от екип от петима души на пълен работен ден. Финансирането на някои от проектите е осигурено чрез Инвестиционен фонд за земеделие на Фландрия (VLIF), който е съфинансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Средната продукция достига 35 литра на крава дневно или 2 милиона литра годишно. До скоро цялото количество се реализира през кооператива Milcobel на цена от 56 цента на литър. 

Но преди година младото семейство започва само да преработва част от млякото под марката Oh! Lait. Към момента влагат 2000 л от млякото си седмично, с тенденцията това количество да се увеличи. 

Продуктовата им линия включва прясно и бариста мляко, йогурт, както и бутикови кафе напитки, като айс лате макиато и карамелено лате. Продукцията се реализира чрез магазини, кафенета и автомат, разположен във фермата.

„Тези продукти имат по-висок марж на печалбата в сравнение с традиционните млечни продукти. За в бъдеще искаме да увеличаваме количеството, което преработваме сами, но ще продължаваме да работим и с кооператива”, категоричен е Барт.

Подкрепете независимата журналистика