Животновъдството има традиции във фамилия Скакалови от няколко поколения. Дядото и бабата на Христо са били овчари. От тях е разбрал, че животновъдството иска постоянство, на това се опитва да научи и младите. Откакто се е родил, все е заобиколен от животни. И така до 90-те години на 20. век, когато купува собствени. 

Фермерският ген: Четири поколения животновъди под един покрив

Днес отглежда 20 дойни крави и 15 телета високо в полите на Стара планина. Разполага с близо 600 дка пасища, от които собствени са едва 60 дка. Добива си сеното, а фураж купува от полето – царевица, ечемик, жито, люцерна, слама, силаж. Затваря цикъла със собствена минимандра и ферма Врабците по пътя към габровския курорт „Люляците“.

Спомени от далечната 1976 г., когато семейството е отглеждало Сиво искърско говедо

Неотлъчно до Христо Скакалов и в живота, и във фермата е неговата съпруга – Мария. Те са едни от добре познатите лица на фермерския пазар в Габрово. Продават и на място, защото клиентите вече ги познават добре.

Въпреки трудности обаче семейство Скакалови не се отказват и не пропускат възможност да се развият. За първи път кандидатстват по подмярка 4.1 за инвестиции, тъй като имат нужда от нови машини. За документацията силно рамо им удря дъщерята Надежда, която завършва „Счетоводство и одит“ във Варненския университет. Тя е едва на 22 години, но вече е убедена, че пътят я води обратно към животните и семейния бизнес.

Много хора не искат да си спомнят за 2020 г., но Христо не се оплаква. Дори я определя като по-добра от предходните. Стопанството му се развива и придобива техники, които улесняват работата.

В каква насока още мисли и работи семейство Скакалови от село Врабците, вижте във ВИДЕОТО.