БАЙЕР КРОПСАЙЪНС събра земеделски стопани в Центъра за агроиновации в село Горна Митрополия, за да демонстрира новостите сред продуктите на компанията в областта на растителната защита в културите пшеница и царевица. Над 60 стопани от Северозападна България се запознаха на терен с резултатите от пълната технология с новите фунгициди, инсектициди и хербициди на БАЙЕР КРОПСАЙЪНС.

„По време на Байер Агро Арена за 2024 г., която се проведе в землището на село Горна Митрополия, събрахме земеделски производители, с които коментирахме ситуацията на полето. Показахме им развитието на посевите от пшеница и царевица до момента, проблемите, които сме решили и това, което има и предстои оттук насетне за технологични решения”, каза Милен Мильов, регионален мениджър в Байер Кропсайънс за Северна, Централна и Западна България.

В началото на сезона в посевите от пшеница се регистрира развитие на брашнеста мана и септория, ранни пролетни болести, които са успешно туширани с първите третирания със СОЛИГОР в доза 70 мл на дка и ИНПУТ в доза 100 мл на дка. След това в пшеницата се забелязва и развитие на кафява ръжда. Вторите третирания с фунгициди успешно контролират и тази зараза.

По думите на Милен Мильов поради захлаждане на времето през май, честите превалявания и температурния диапазон, който бе в границите между 15 и 21-22 градуса, имаше развитие на жълта ръжда директно върху флагов лист на пшеница. Това е индикация, че опазването на посевите трябва да продължи и да се направят съответните третирания, ако стопаните искат да вземат максимума от добива в тези полета.

„Какво можем да направим оттук насетне като третиране? Каюнис в доза 80 мл на дка във фаза млечна зрялост на пшеницата по много добър начин ще удължи естествената защита от жълта и кафява ръжда в посевите. Също така ще даде физиологичен ефект, който ще подкрепи вегетацията на културата и ще получим едни допълнителни добиви от порядъка на 50-60 кг на дка с много по-високо качество на зърното”, коментира още регионалният мениджър в БАЙЕР КРОПСАЙЪНС за Северна, Централна и Западна България.

За КАЮНИС разказа малко повече и регионалният представител на БАЙЕР КРОПСАЙЪНС за Плевен и Ловеч – Димитър Матеев.

КАЮНИС се отличава с изключително добро контролиране на жълта, кафява ръжда и брашнеста мана – именно болестите, които са най-характерни за второ третиране в култура пшеница. Биксафенът в КАЮНИС дава физиологичен, зелен ефект, с който всеки един от стопаните цели да увеличи вегетационния период на културата и съответно да има по-добро озърняване на класа”, уточни специалистът.

Земеделските стопани, които искат да работят на сигурно с инсектицид с дълго и хубаво последействие могат да комбинират Каюнис със СИВАНТО ЕНЕРДЖИ – нов системен инсектицид от БАЙЕР КРОПСАЙЪНС в пшеница. Подобно третиране ще запази качеството на зърното и загубите, които можем да претърпим както от ръжда, така и от неприятели.

„В случаите, когато развитието на ръжда е напреднало и отчетливо имаме приключили инкубации, загиване на листна маса в посевите, много добър лечебен ефект през втората половина на май месец от Зантара в доза 125 мл на дка. И двете активни вещества в Зантара работят изключително бързо и ефективно по отношение на туширане на стартирали инкубации и приключили такива от кафява и жълта ръжда. Разбира се, Зантара притежава също добър физиологичен ефект, който ще подкрепи растенията с удължаване на вегетацията и натрупване на по-добър хектолитър и качество в зърното”, обясни Милен Мильов.

Стопаните могат да разчитат и на преференциални условия по отношение на закупуването на продуктите на БАЙЕР КРОПСАЙЪНС.

„Това, което Байер предлага и което е актуално към момента като промоционални условия, е за продуктите КАЮНИС и Зантара. При КАЮНИС при закупуване на 100 литра земеделските производители ще получат физически бонус от търговските представители на Байер 10 литра Каюнис или това е 10% на всеки 100 литра.

При ЗАНТАРА, която е един от най-наложените и добро разпознаваеми фунгициди от фермерите, там продуктовият бонус се изразява в 5%, или на всеки закупени 100 литра 5 литра ще получат производителите бонус от търговските представители на Байер по региони”, представи офертата на компанията Павел Павлов, продуктов мениджър в БАЙЕР КРОПСАЙЪНС за пшеница и рапица.

В посевите с царевица земеделските стопани видяха житни и широколистни плевели, поникнали на две-три вълни в контролните участъци. От БАЙЕР КРОПСАЙЪНС демонстрираха три схеми за растителна защита, които гарантират чист посев, борба с коренищен балур и третиране с широкоспектърен хербицид.

„Какво можем да очакваме в посевите с царевица оттук насетне? Масово фазите са от 3-4-ти до 7-8-ми лист на културата. Имаше доста превалявания в последните няколко дни. Времето продължава да бъде неустойчиво. Влагата е причината непрекъснато да поникват нови плевели в посевите с царевица. Културата по-бавно затваря редовете и поради тази причина със сигурност ще се наложат корекции във фаза между 7-ми и 8-ми и 9-ти лист в посевите с царевицата”, анализира Милен Мильов.

Тук продуктът ЛАУДИС е универсалното предложение, което се характеризира с високо ниво на ефективност при местното заплевеляване от житни и широколистни плевели и топ ниво на селективност по отношение на царевицата.

По думите на специалиста всяко действие или бездействие в посевите в пшеница, царевица или слънчоглед рефлектира върху крайния добив. Пример в това отношение е локацията в село Горна Митрополия. През миналата година схемата с три фунгицида в пшеница успява да даде 350 кг по-висок добив от това, което не е било третирано с фунгициди.

„Разликите в добива на зърно могат да бъдат от порядъка на 100-150 до 300 кг от дка само от правилно изведената растителна защита в царевицата”, каза още Милен Мильов.

От гледна точка на безопасността портфолиото от хербициди на БАЙЕР КРОПСАЙЪНС в царевица е с антидот. Той е вложен във всеки продукт на компанията и позволява да се работи спокойно в променливи атмосферни условия, а и в по-късни фази на царевицата.

Повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер Кропсайънс може да получите на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията