Биологичните градини на „Яблена Натура“ се намират край ботевградското село Радотина. Стопанството, което е заобиколено от прекрасна природа, е в подножието на Стара планина. Макар селото да има древна история, то стана известно с развитието на органичното овощарство, чието начало поставя Цветан Цеков. 

Фермерският ген: Цялата фамилия Цекови са заразени с вируса на земеделеца-оптимист


„Божиите пътища са неведоми и в този район ме доведе желанието ми да развиваме овощните масиви и биологичното земеделие. Той по една или друга причина се намира близо до мястото, където живея – само на 20 км, което също е предпоставка за фокуса, но този регион е уникално красив и живописен“, споделя Цветан Цеков, който поставя преди 26 години началото на една успешна бизнес идея, която днес е пример за мнозина от биологичните производители в страната. 

Районът, в който са разположени градините се намира на около 700 м надморска височина. Това също е било определящо при избора на място, тъй като биологичното земеделие се прави най-добре в девствени места. Освен това регионът има своето дълбоко историческо минало. Две реки заобикалят масивите, наблизо се е правил рудодобив, а от земята в насажденията и досега излизат шлаки от рудопреработката. 

„От дълбока древност тук е имало много активен живот. И ние сме тези, които запечатахме тази история с нашите градини. Под тях има много сериозен исторически потенциал. И може би част от нея се усеща в нашите плодове“, споделя още Цеков. 
 
Цветан Цеков посреща гости и провежда фирмените празници близо до градините, където е изграден параклис, посветен на Свети пророк Илия. 

„Историята на параклиса е абсолютно автентична и истинска. Той е плод на един много неприятен инцидент. Точно на Илинден се случи събитие, с което ни беше показано, че трябва да го изградим. Това беше много ясен Божий знак“, споделя още Цеков-старши. 
Заедно с агрономката на стопанството са претърпели сериозен инцидент, от който са оцелели по чудо, заради сигнал подаден свише. „Аз го усетих, чух го, видях го и това беше повод да се изгради целият този ансамбъл. Така че Св. Илия е нашият пазител, той е гръмовержец, грижи се също така за напояването и природните стихии. Той е тук, ние винаги знаем това и се съобразяваме с природните сили“, споделя още биологичният производител. 
 
Регионът е приказно красив, но както навсякъде в страната – хората намаляват, а заедно с тях има опасност да изчезнат традициите и обичаите, съхранени през вековете. 

Заради демографския срив селцата в региона имат по 60-70 жители. Възрастните хора наоколо са били традиционно земеделци, скотовъдци и досега почитат различни празници. От „Яблена Натура“ им помагат когато могат - почистват селото, ринат снега през зимата, ако има необходимост от това. 

„В началото не ни възприемаха, смятаха, че сме някакви инвазивни видове, но осъзнаха и разбраха, че всъщност това е един много голям плюс за целия регион, тъй като генерираме много работна ръка. Всички млади хора, докъдето ги има в околните села работят при нас. И всъщност продължаваме традициите и смятаме, че този модел не само ще оживи района, а и създава трайно бъдеще за развитие му“, според Цветан Цеков. 
 
В ансамбъла, изграден от него е пълно с артефакти, които той и семейството му търпеливо са събирали от региона. Мястото е истински земеделски музей на открито и всеки, който го види не остава равнодушен.

Марк Цеков ни представя историята на камбаната, покрай която минава всеки посетител на магичното място. 

„Такива камбани, но доста по-големи, са използвани за разбиване на градоносни облаци в родопските села. Акустичните оръдия, които се използват за разбиване на градушки работят на подобен принцип. Камбаните излъчват определена вибрация, с която успяват да разсеят част от градоносните облаци“, споделя младият фермер, който уверено върви по стъпките на баща си.