Едва 10% са рискуващите, които са засадили продукция в оранжериите си и ще предложат български зеленчуци за предстоящите Великденски празници. Това коментира оранжерийният производител Десислава Кабурова от Мало Конаре, Пазарджишко за Агри.БГ.
Гласувайте: Очаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?
“Трудно ни е, не само на нас като оранжерийни производители, но това е факт за цяла България. 90% от оранжерийните производители са с отопляеми оранжерии точно в това състояние.
10% са рискуващите, които са засадили с реколта и ще изкарат продукция за предстоящите Великденски празници. Предполагам краставици, а домати почти няма”, обясни Десислава Кабурова.
По думите й българският потребител ще се наслаждава предимно на домати от Турция и краставици от Албания и Македония.
“Не, че не сме се наслаждавали и миналата година, но някак си тогава нещата стояха по малко по-различен начин, защото правителството се вслушваше в исканията ни и в молбите ни. Имаше комуникация, съответно от тяхна страна имаше и реакция - подпомагане. А сега няма - липсват и комуникация, и подпомагане, специално за отопляемите оранжерии”, добави тя.
Младата дама коментира и темата за субсидирането в сектора.
“Имаме една болна тема при нас оранжерийните производители, че е крайно време да се разграничат отопляеми от неотопляеми. Ние с отопляемите оранжерии първо създаваме работна ръка и я поддържаме целогодишно. Ние работим на българския пазар 12 месеца в годината. Плащаме осигуровки, данъци и т.н. Разходите са постоянни.
Докато обикновените полиетиленови оранжерии вадят продукция когато и обикновения човек си насади два реда в двора. Ние не сме равнопоставени, не тръгваме на равен старт.
И финансирането, и помощта - всичко трябва да бъде двойно за нас - фермерите с отопляеми оранжерии, защото инвестицията при нас е наистина много по-голяма и рискът е много по-голям”, категорична е Десислава Кабурова.
Оказва се, че проблемите в сектора са много и се задълбочават ден след ден.
“Проблемите са много за българския оранжериен производител. На първо място липсата на работна ръка - човешкият фактор е номер едно. Нерегламентираният внос от трети страни, предимно Турция, Албания, Македония. Този внос мачка всяка година нас - българският оранжериен производител. На трето място - високите цени на енергоизточниците.
Всичко е увеличено с 300%. Цените на електроенергията, пелетите, газта - всичко това вдига себестойността на продукцията. Отделно минималната работна заплата - за всички е ясно, че има ръст и при нея. Съответно осигуровките на нашите работници са по-високи. Всичко това ни натоварва страшно много. Ние сме просто на ръба на оцеляването”, заключи Десислава Кабурова.
12 КОМЕНТАРА
04.03.2023
04.03.2023
04.03.2023
04.03.2023
04.03.2023
04.03.2023
05.03.2023
05.03.2023
05.03.2023
05.03.2023
06.03.2023
06.03.2023