Какво донесе 2020 г. на тютюнопроизводителите - с какви предизвикателства се сблъскаха, какво беше качеството на реколтата и как пандемията от COVID-19 рефлектира върху всичко това? По темата разговаряме с председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на Европейската межубраншова организация в сферата на суровия тютюн в ЕС (ELTI) - Цветан Филев.

И тютюнопроизводителите очакват окончателните решения за новата ОСП

“Пандемията от коронавируса се отрази двупосочно върху сектор “Тютюн”. Определено добитото количество суровина от четирите сортови групи тютюн беше по-малко спрямо миналата година. Една от причините затова беше, че 2020 г. се разви със сухо и горещо лято. А това се отрази на добивите на декар, съответно и на общото производство. 

Друго отражение на COVID-19 беше, че в началото на стопанския цикъл, заради ограниченията от предвиждане, голяма част от сезонните селскостопански работници не можаха да пътуват в чужбина. Една част от тях останаха да работят към тютюнопроизводителите, а друга част от тях започнаха сами да отглеждат тази суровина”, коментира Цветан Филев.

По думите му, на фона на 8 700 тона общо произведен тютюн за 2019 г., през тази година сме произвели малко над 7 500 тона, като в момента върви кампания по изкупуването на суровината.

Председателят на НАТ-2010 се надява до месец Януари 2021 г. да бъдат изкупени всички количества тютюн. Именно тогава ще станат ясни и пълните данни по сортови групи за стопанската 2020 г.

Цветан Филев е новият президент на ELTI

Въпреки по-ниските добиви Филев е оптимист, че цената на тютюна ще бъде по-висока, най-вече заради неговото качество.

“Трябва да се отбележи, че в такива климатични условия, за сметка на добива и успоредно с прилагането на целия професионализъм, който владеят тютюнопроизводителите в България, заедно с прилагане на най-добрите земеделски практики, доведе до уникално качествена тютюнева суровина през тази година. Дори бих казал такава с екстра качество!

Надявам се, а и логиката повелява, че цената ще компенсира по-ниските добиви на декар. Но дали това ще се случи, предстои да разберем през месец Февруари 2021 г., когато всичката суровина бъде продадена и разбира се, след направени калкулациите на средни изкупни цени по сортови групи”, добави Цветан Филев.

Вижте цялото интервю във видеото.