Професионална гимназия по селско стопанство „Г.М.Димитров”

История

Професионална гимназия по селско стопанство „Г.М.Димитров” е наследник на създаденото през 1927 г. практическо земеделско училище. Училището разполага със собствена сграда и започва своята дейност като допълнително земеделско училище.

През периода 1927 – 1935 година в училището са обучени 266 младежи и девойки в самостоятелни паралелки. През 1934 – 1935 учебна година училището се обзавежда с консервна работилница и се поставя началото на пашкулопроизводството.

С помощта на хората от района през 1937 година е построена нова сграда. През 1937 година училището организира засаждането на първата овощна градина на площ 20 дка. От 1938 година училището укрепва и се превръща в самостоятелен научен център, който дирижира развитието на земеделието в района.

От учебната 1949 – 1950 година училището се трансформира в техникум, който подготвя бригадири за ТКЗС по овощаролозаропроизводство и зеленчукопроизводство. Възпитаниците на училището участвуват в изложби в Москва и в град Ерфурт – Германия. За периода 1949 – 1959 г. училището подготвя 1100 ученици от цяла северна България. От 1959 г. започва подготовка на младши агроном след средно образование.

От 1956 до 1959 година към училището се построяват: общежитие, столова, работилници, гаражи. Разширява се сградата на учебния корпус и се издига втори етаж.

През учебната 1959 – 1960 г. училището се трансформира в техникум с 4-годишен курс на обучение.От учебната 2002 – 2003 г. училището се трансформира в професионална гимназия по селско стопанство.

През 2008 година в училището е открита нова паралелка за задочно обучение, специалност „Готвач”. Училището и до днес поддържа традициите за подготовка на квалифицирани кадри в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

 

Фейсбук-страница на училището: влез

 

Снимка: от сайта на училището 

Агро Инфо Център ЕООД

Хасково
Консултантски фирми в агро-сектора
ВИЖ ПРОФИЛА

Ири Трейд АД

София област
Селскостопанска техника,Резервни части за агро техника,Сервизи за земеделска техника
ВИЖ ПРОФИЛА

Агроекспертс ООД

Варна
Торове и подхранващи вещества
ВИЖ ПРОФИЛА

Консорциум Агробизнес АД

Враца
Зърнопроизводство и търговия
ВИЖ ПРОФИЛА

Адмирал БГ - 1 ЕООД

Варна
Други селскостопански фирми,Консултантски фирми в агро-сектора
ВИЖ ПРОФИЛА