ПГСС Сергей Румянцев

История на училището

Професионална гимназия по селско стопанство "Сергей Румянцев" - гр. Луковит е единственото професионално училище на територията на община Луковит и единствена Професионална гимназия по селско стопанство в регион Ловеч. Училището е основано на 01.10.1956 г. като Машинно-тракторно училище.

Сградата на училището е построена през 1927 г. с дарения на местното население, в памет на загиналите във войните, за което свидетелстват паметните плочи, намиращи се на входа на училището. Сградата има уникална архитектура. Училището разполага с дворно място от 28 330 кв. м. и построени в него учебен корпус на 4 етажа и учебни работилници.

През 2008/2009 учебна година сградата е реиновирана - основен външен ремонт, включващ подмяна на дограмата, външна мазилка и боядисване на сградата. Ремонтът е финансиран от МЗХ. В училището има 16 класни стаи, от които 2 компютърни кабинета, 1 кабинет по безопастност на движение, 1 кабинет по трактори и автомобили. На нуждаещите се ученици училището предлага общежитие с подобрени битови условия, направени през 2005 г. Физкултурният салон и актовата зала на училището се нуждаят от вътрешен ремонт. Библиотеката разполага с богат библиотечен фонд.

Професионална гиманазия по селско стопанство - гр. Луковит е правоприемник на МТУ - с. Тръстеник /1957 г./, ПТУ - с. Дойренци /1967 г./, Икономически техникум - гр. Луковит /1997 г./ и СПТУ по селско стопанство - с. Дерманци /1997 г./.

Училището участва в проекти по програми на ЕС. По програма ФАР и със съдействието на общината през 2007 г. е създаден Център за професионално обучение. Центърът функционира и при заявки провежда професионални курсове. В училището са издавани в-к "Любословие" и в-к "ЗДРАВЕЙ". Театрална формация е сформирана в училището през 2004 година. Формацията подготвя и успешно представя на луковитска сцена и в други градове "Тартюф" по Молиер, "Женско царство" по Ст. Костов, "Хъшове" по Иван Вазов , "Капан за мишоци" по Сава Доброплодни и др. Учениците показват превъзходни актьорски умения.

Наши ученици участват в национални ученически конкурси и заемат призови места. Традиционно отбори на училището участват в спортни състезания и турнири по волейбол, футбол, лека атлетика, шах, тенис на маса.Голяма част от учениците, завършили ПГСС "С. Румянцев" - гр. Луковит продължават образованието си във висши учебни заведения.

 

Обучение

 

ПГСС - Луковит е реномирано учебно заведение което предлага средно образование и професионална квалификация по следните атрактивни специалности:

  •     професия Агроеколог
  •     професия Монтьор на селскостопанска техника

За професии „Агроеколог” и „Монтьор на ССТ” безплатно обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС кат. „Ткт” след завършен 11 клас, кат. „Твк”, „Твк – З” след и  кат. „В” след завършен 12 клас


Данни за контакт:
 

Анатоли Владимиров - директор,
тел: 0697/5 25 77, 0889755332


Весела Петкова - ЗАС,
тел: 0697/ 5 40 48, 0879827372

Фейсбук-страница на училището: влез

 

Снимка: от сайта на училището

Пъмп Систем ЕООД

Велико Търново
Селскостопанска техника
ВИЖ ПРОФИЛА

Фатум ЕООД

Стара Загора
Селскостопанска техника,Резервни части за агро техника,Сервизи за земеделска техника
ВИЖ ПРОФИЛА

АЛФА АГРИ ООД

Пловдив
Селскостопанска техника
ВИЖ ПРОФИЛА

Фиенти ООД

Шумен
Печларство и търговия
ВИЖ ПРОФИЛА