ПГСС Сергей Румянцев

История на училището

Професионална гимназия по селско стопанство "Сергей Румянцев" - гр. Луковит е единственото професионално училище на територията на община Луковит и единствена Професионална гимназия по селско стопанство в регион Ловеч. Училището е основано на 01.10.1956 г. като Машинно-тракторно училище.

Сградата на училището е построена през 1927 г. с дарения на местното население, в памет на загиналите във войните, за което свидетелстват паметните плочи, намиращи се на входа на училището. Сградата има уникална архитектура. Училището разполага с дворно място от 28 330 кв. м. и построени в него учебен корпус на 4 етажа и учебни работилници.

През 2008/2009 учебна година сградата е реиновирана - основен външен ремонт, включващ подмяна на дограмата, външна мазилка и боядисване на сградата. Ремонтът е финансиран от МЗХ. В училището има 16 класни стаи, от които 2 компютърни кабинета, 1 кабинет по безопастност на движение, 1 кабинет по трактори и автомобили. На нуждаещите се ученици училището предлага общежитие с подобрени битови условия, направени през 2005 г. Физкултурният салон и актовата зала на училището се нуждаят от вътрешен ремонт. Библиотеката разполага с богат библиотечен фонд.

Професионална гиманазия по селско стопанство - гр. Луковит е правоприемник на МТУ - с. Тръстеник /1957 г./, ПТУ - с. Дойренци /1967 г./, Икономически техникум - гр. Луковит /1997 г./ и СПТУ по селско стопанство - с. Дерманци /1997 г./.

Училището участва в проекти по програми на ЕС. По програма ФАР и със съдействието на общината през 2007 г. е създаден Център за професионално обучение. Центърът функционира и при заявки провежда професионални курсове. В училището са издавани в-к "Любословие" и в-к "ЗДРАВЕЙ". Театрална формация е сформирана в училището през 2004 година. Формацията подготвя и успешно представя на луковитска сцена и в други градове "Тартюф" по Молиер, "Женско царство" по Ст. Костов, "Хъшове" по Иван Вазов , "Капан за мишоци" по Сава Доброплодни и др. Учениците показват превъзходни актьорски умения.

Наши ученици участват в национални ученически конкурси и заемат призови места. Традиционно отбори на училището участват в спортни състезания и турнири по волейбол, футбол, лека атлетика, шах, тенис на маса.Голяма част от учениците, завършили ПГСС "С. Румянцев" - гр. Луковит продължават образованието си във висши учебни заведения.

 

Обучение

 

ПГСС - Луковит е реномирано учебно заведение което предлага средно образование и професионална квалификация по следните атрактивни специалности:

  •     професия Агроеколог
  •     професия Монтьор на селскостопанска техника

За професии „Агроеколог” и „Монтьор на ССТ” безплатно обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС кат. „Ткт” след завършен 11 клас, кат. „Твк”, „Твк – З” след и  кат. „В” след завършен 12 клас


Данни за контакт:
 

Анатоли Владимиров - директор,
тел: 0697/5 25 77, 0889755332


Весела Петкова - ЗАС,
тел: 0697/ 5 40 48, 0879827372

Фейсбук-страница на училището: влез

 

Снимка: от сайта на училището

Селкооп

София област
Софтуер за земеделие и ферми
ВИЖ ПРОФИЛА

Лайф Гардънс ЕООД

Стара Загора
Зеленчукопроизводство и търговия
ВИЖ ПРОФИЛА

ПЛД ООД

Пловдив
Животновъдство и търговия
ВИЖ ПРОФИЛА

Хелиос АД

Габрово
Резервни части за агро техника
ВИЖ ПРОФИЛА